Englannista virallinen kieli? Leena Meri: "Onko tämä nyt ihan vakavasti heitetty"

Näin Ilmarisen toimitusjohtaja Jouko Pölönen perustelee, miksi englannista tulisi tehdä Suomen virallinen kieli suomen ja ruotsin lisäksi 1:13
Näin Ilmarisen toimitusjohtaja Jouko Pölönen perustelee, miksi englannista tulisi tehdä Suomen virallinen kieli

Oikeusministeri Leena Meri (ps.) ei anna minkäänlaista vastakaikua ehdotukselle englannin kielen aseman virallistamisesta.

Työeläkeyhtiö Ilmarisen toimitusjohtaja Jouko Pölönen ehdotti viime viikonloppuna MTV:n Uutisextrassa, että englannista voitaisiin tehdä Suomen virallinen kieli suomen ja ruotsin rinnalle.

Oikeusministeri ei lämpene ajatukselle.

– Olen tässä ajatellut, että onko tämä nyt ihan vakavasti heitetty vai jonkinlainen keskustelunavaus, oikeusministeri Leena Meri toteaa.

– Ehkä jopa hieman hymyilytti, ei ole ehkä ihan ajankohtaista. Mutta kaikenlaisia avauksia saa tehdä.

Ministeri Meri esittää vastakysymyksen

Suomi joutuu kilpailemaan tiukasti muiden maiden kanssa työperäisistä maahanmuuttajista. Pölösen mielestä englannin aseman virallistaminen lisäisi Suomen houkuttelevuutta maahanmuuttajille.

Oikeusministeri Meri korostaa, että maahanmuuttajien kotoutumisen kannalta juuri valtaväestön kielen oppiminen on erityisen tärkeää.

Yritykset voivat toki halutessaan tarjota työntekijöilleen vaikkapa tulkkipalveluja.

– Voisin Pölöselle vastakysymykseksi esittää, että miksi kaikkialla muualla maailmassa, jossa on paljonkin maahanmuuttoa, vaikka Ruotsissa, englanti ei ole ruotsin lisäksi virallinen kieli. 

– Siksipä, että on tarkoituskin, että siellä puhutaan tiettyjä kansalliskieliä. Sitten lisäksi voi olla kansainvälistä kielimaailmaa esimerkiksi yritysmaailmassa.

Itä-Suomen yliopiston tutkijaryhmä julkisti viime syksynä englannin asemaa Suomessa koskevan tutkimuksen, jonka valtioneuvosto oli tilannut.

Sen mukaan merkkejä suomen ja ruotsin marginalisoitumisesta Suomessa on hyvin vähän.

Toisaalta englannin muuttaminen kolmanneksi kansalliskieleksi ei myöskään olisi tutkijoiden mielestä toimiva ratkaisu.

Suomen viralliset kielet eli kansalliskielet ovat suomi ja ruotsi.

Lue myös:

    Uusimmat