Energian tuottaminen kotona: Näin se onnistuu!

Energiansäästämisen lisäksi kotona on myös mahdollista tuottaa energiaa. Pyrkimyksenä onkin, että tulevaisuudessa rakennukset pystyisivät tuottamaan yhtä paljon energiaa kuin mitä ne kuluttavat.

Tavallisen omakotitalon asukas voi tuottaa kotiinsa energiaa vaikkapa asentamalla aurinkopaneeleja, joilla kerätystä aurinkoenergiasta voidaan tuottaa sähköä. Samoin voidaan toimia myös kerrostaloyhtiössä.

Aurinkopaneeleja käytetään jo pienemmässä mittakaavassa esimerkiksi kesämökeillä, joissa niillä tuotettua energiaa käytetään valaistukseen ja jääkaapin toimintaan. WWF:n ohjelmapäällikkönä toimivan Jussi Nikulan mukaan Suomen mahdollisuuksia aurinkoenergian tuottamisen suhteen usein aliarvioidaan.

– On laskelmia, joissa osoitetaan aika selkeästi, että Suomessa ja Saksassa on aurinkoenergian tuotannon suhteen kuitenkin hyvin samanlaiset olosuhteet.

Tuulivoimaa kotiin

Tuulivoimankäyttöä ajatellen pientaloasujat eivät ehkä ole parhaassa asemassa, sillä oma tuulivoimala vie paljon pinta-alaa ja tarvitsee sijainnikseen esimerkiksi tuulisen rannikon tai jonkin korkean paikan. Sen sijaan kaupungeissa korkeissa kerrostaloissa piilee yllättäviä mahdollisuuksia. Jos kerrostalo vielä sijaitsee korkealla tuulisella paikalla, sen katolle voi hyvinkin laittaa pienimuotoisen tuulivoimalan.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat