Emmanuel Macronin mukaan Nato kärsii "aivokuolemasta" – Naton pääsihteeri matkustaa Ranskaan saadakseen pikaisia vastauksia presidentin möläytyksiin

3:07
Yli puolet suomalaisista vastustaa liittymistä Natoon – presidentti Tarja Halonen haastattelussa

Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg tapaa tänään Ranskan presidentin Emmanuel Macronin Pariisissa. Tapaamisen tarkoituksena on keskustella Macronin aiemmin marraskuussa esittämästä kritiikistä Natoa kohtaan.

Macron sivalsi sanomalehti Economistin haastattelussa, että Nato kärsii "aivokuolemasta".

– Yhdysvaltojen ja Nato-kumppaneiden välillä ei ole yhtikäs mitään koordinaatiota strategisissa päätöksissä, ei mitään, Macron sanoi.

Macron varoitti, etteivät muut Nato-maat enää voi luottaa siihen, että Yhdysvallat puolustaisi niitä. Hän nosti esiin myös Yhdysvaltojen päätöksen vetää joukkonsa Pohjois-Syyriasta, minkä jälkeen Turkki aloitti hyökkäyksen alueelle.

– Nato ei järjestelmänä säätele jäseniään. Joten jos jäsenmaa kokee, että sillä on oikeus käydä toimeen yksinään – Yhdysvaltojen myöntämänä – se tekee niin, Macron sanoi.

Erimielisyydet halutaan ratkaista ennen Nato-johtajien tapaamista

Stoltenberg nousi haastattelun jälkeen puolustamaan sotilasliittoa ja ilmoitti haluavansa keskustella Macronin kanssa kritiikistä.

– Mielestäni tämä on paras tapa käsitellä mahdollisia eroavaisuuksia: istumme alas, keskustelemme niistä ja yritämme ymmärtää kokonaisuudessaan viestit ja syyt, joista ne kumpuavat, Stoltenberg sanoi.

Nato-johtajien on määrä tavata Lontoossa 3.–4. joulukuuta. Tapaamisesta ennakoidaan vaikeaa.

Macronin avustajan mukaan presidentti keskustelee Stoltenbergin kanssa nyt siitä, mikä olisi paras tapa nostaa esiin tärkeimmät huolet nykyisessä Nato-keskustelussa.

Keskustelunaiheisiin kuuluu avustajan mukaan liittouman yhtenäisyyden vahvistaminen, jäsenmaiden toimien koordinointi ja Euroopan suurempi vastuunotto.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja