Emil ja Aleksi löysivat Lapista liki hehtaarin kokoisen vankileirin – sotahistorialle omistautuneilta opiskelijoilta täysin uutta tietoa saksalaisten rakentamasta Sturmbock-puolustuslinjasta

Täysin uutta tietoa saksalaisten rakentamasta Sturmbock-puolustuslinjasta – kaksi opiskelijaa löysi Lapista liki hehtaarin kokoisen vankileirin 9:41

Saksalaisten Lapin erämaahan rakentama Sturmbock-puolustuslinja on yksi sotahistorian vähiten tunnetuista osioista. Myöskään sen rakentamiseen käytettyjen sotavankien kohtaloa ei tiedetä täydellä varmuudella.

Yli tuhannen kilometrin päässä pääkaupunkiseudusta, keskellä Lapin erämaata kiemurtelee useita kymmeniä kilometrejä pitkä saksalaisten Toisen maailmansodan aikana rakennuttama Sturmbock-puolustuslinja.

Linja alkaa Enontekiön Markkinan kylän pohjoispuolelta ja suuntaa sieltä koilliseen miltei koko Käsivarren poikki yli monien soiden, rakkakivikoiden, vaarojen ja jokien.

Linjan rakensivat saksalaisten sotavangit

Linjan poikkeuksellisen vaativaan maastoon rakensivat saksalaisten valvonnassa sotavangit.

Talvisin alueella on hyvin paljon lunta ja pakkaslukemat putoavat usein 40 asteen tuntumaan. Kesäisin sotavankeja ja sotilaita koettelivat sääsket ja paarmat.

Koska linja on keskellä erämaata ja olosuhteet ovat ison osan vuodesta vaikeat, linjan jäljiltä maastosta löytyy yhä, yli 70 vuotta sen hylkäämisen jälkeen, paljon jäänteitä kuten korsuja, tykkiasemia, ampuma-asemia ja vankileirien pohjia.

Monista havainnoista saa kiittää kahta sohistorialle omistautunutta opiskelijaa, jotka ovat tutkineet maastoa kahtena kesänä.

Katso jutussa olevalta videolta lähes hehtaarin kokoisen vankileirin alueelta löytäneiden Emil Sillanpään ja Aleksi Rikkasen haastattelu Viiden jälkeen -ohjelmassa!

Lue myös:

    Uusimmat