Mainos

Elokuva-ekspertit: Näin käy Star Warsille ja Indiana Jonesille Disneyllä

Tunnettujen elokuvahahmojen yhdistäminen samaan elokuvaan yleistyy entisestään Lucasfilmin ostaneella Disneyllä. Tätä mieltä ovat Helsingin yliopiston elokuvatieteen tutkija Pietari Kääpä ja elokuvakäsikirjoittaja/kriitikko Ilja Rautsi.

– Disney on hankkinut oikeudet myös Pixarin ja Marvelin hahmoihin. Yhtiöllä on lukuisia brändejä, joita yhdistelemällä saadaan aikaan superbrändejä, kuten Marvel-elokuva Avengers. Nyt ollaan laittamassa Batmania ja Teräsmiestä samaan elokuvaan, Kääpä toteaa.

Etenkin tulevien Disneyn Star Wars -elokuvien kohtalo on huolettanut faneja. Rautsi muistuttaa, että George Lucas piti Star Wars -maailman suljettuna muilta elokuvilta ja hahmoilta. Aku Ankkaa ja Hämähäkkimiestä tuskin nähdään tulevissakaan Star Wars -elokuvissa.

– Uskon, että Disneyllä on sen verran älyä, ettei homma mene niin häikäilemättömäksi, Kääpä sanoo.

Kääpä ei usko, että uusissa Star Wars -elokuvissa nähtäisiin edes vanhoja Star Wars -hahmoja, ainakaan päärooleissa.

– Lucas on kertonut, ettei episodeja 7–9 olla jatkamassa suoraan Jedin Paluusta (episodi 6, julkaistiin vuonna 1983). Samassa universumissa jatketaan, mutta kenties sukupolvi myöhemmin. Mark Hamill (alkuperäisten elokuvien Luke Skywalker) voi silti tehdä esimerkiksi pienen cameo-roolin vanhojen fanien iloksi, Kääpä arvelee.

Laatu kiinni ohjaajasta

Rautsin mukaan Disneyn Star Wars -versioita on turha tuomita ennen kuin elokuvien tuotantoryhmä on selvillä.

– Kyllä minäkin aluksi naureskelin, että tuleeko (Episodi 1:stä tutulle) Jar-Jar Binksille nyt oma talk show. Mutta jos Disney antaa ohjaajalle vapaat kädet uudistaa elokuva samaan tapaan kuin Christopher Nolan teki Batmanille, Rautsi pohtii.

Kääpä voisi hyvän nähdä uusien Star Wars -elokuvien taustalla vertauksia esimerkiksi Yhdysvaltojen nykypolitiikkaan.

– Aiemmissa Star Warseissa kuvailtiin kolonialismia, joten politiikka on nytkin vahvasti esillä.

Uusi Indiana Jones?

Kolmatta Star Wars -trilogiaa odotellessa Disney ehtinee hyödyntää Lucasfilmsin toista kultakimpaletta, Indiana Jonesia, tosin ilman pääosaa aiemmissa elokuvissa esittänyttä Harrison Fordia.

– Indiana Jonesista tulee ehkä uudelleenfilmatisointi James Bondien ja Batmanien tapaan, synkempänä ilman hassuja vitsejä WTC-iskujen jälkeisessä maailmassa, Kääpä näkee.

Käävän mukaan juuri Indiana Jonesia voisi yhdistellä myös Marvel-seikkailuihin. Miltä kuulostaisi esimerkiksi Käävän visioima Indianan, Iron Manin ja Kapteeni Amerikan taistelu pahiksia vastaan?

Mutta mitä tapahtuu George Lucasille? Rautsi ei usko, että hän jää vain viettämään eläkepäiviä Lucasfilmin myyntikorvauksillaan.

– Lucas on 30 vuotta puhunut haluavansa tehdä esoteerisiä (pienelle piirille tarkoitettuja) taide-elokuvia. Nyt hänellä on siihen aikaa ja neljä miljardia dollaria rahaa.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.