Mainos

Elinsiirtopotilaiden pelastus - armeija ehkä avuksi lentokuljetuksiin

Mikäli lentorajoitukset jatkuvat pitkään, elinsiirtopotilaiden voi olla vaikeaa saada siirrännäisiä ajallaan. Osa siirrännäisistä säilyy vain neljä tuntia ilman verenkiertoa, joten maakuljetukset voivat olla liian pitkiä. Vielä elinsiirrosta ei onneksi ole jouduttu luopumaan myöhästyneiden siirrännäisten takia.

Osaston ylilääkäri ja dosentti Helena Isoniemi Elinsiirto- ja maksakirurgian klinikasta kertoo, että maksa- ja munuaisen luovuttamiset on tehty mahdollisuuksien mukaan maakuljetuksella.

- Elinsiirtojen tarvitsijat saadaan kuljetettua helposti ambulansseilla Helsinkiin, mutta siirrännäisten saaminen on vaikeampaa. Osa siirrännäisistä säilyy huonosti; munuaiset ja maksa säilyvät hyvin, mutta keuhkot ja sydän säilyvät ilman verenkiertoa vain neljä tuntia, Isoniemi kertoo.

Keuhko- ja sydänpotilaille tilanne uhkaavin

Vajaan viikon kestäneiden lentorajoitusten aikana jokainen elinsiirtopotilas on saanut siirrännäisensä. Jos tilanne pitkittyy, vaarassa ovat lähinnä sydän- ja keuhkopotilaat. Näissä tapauksissa potilas ei voi odottaa siirrännäistä kovin pitkään, eikä itse siirrännäinenkään säily. Korvaavaa hoitoakaan ei ole olemassa.

Suomeen siirrännäisiä tulee muista Pohjoismaista. Kuljetusreitit ovat olleet poikki Norjasta, Ruotsista ja Tanskasta.

- Pääsääntöisesti elimet käytetään maan sisällä ja ulkomailta elimet tulevat vain tietyissä erikoistapauksissa, Isoniemi sanoo.

Jos lentorajoitukset vielä pitkittyvät, ministeriö on kaavaillut armeijaa avuksi elinsiirrännäisten kuljetuksessa. Mikäli armeijan koneet saavat lentoluvan, kiireellisimmät elinsiirtopotilaat saisivat hoitoa nopeasti.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.