Älä anna seksielämän jäädä lapsiperhearjen jalkoihin: "On hyvä miettiä luovasti vaihtoehtoja"

Lähes puolet Kaalimato.comin teettämään kyselyyn vastanneista lapsiperhearkea pyörittävistä suomalaisista myöntää, että seksille on vaikea löytää aikaa. 

Kiihkeää seksielämää voi olla vaikea ylläpitää, jos pitäisi samalla hoitaa lapset, koti ja työt. Arjen uuvuttamat vanhemmat eivät välttämättä jaksa heiluttaa peittoa, kun mieli tekisi rankan päivän jälkeen vain nukkua. Silloin kun jaksamista riittäisi, ei puolestaan kalenteri anna periksi. Toisaalta olisi hyvä muistaa, että säännöllinen seksi voisi itse asiassa auttaa jaksamaan arjessa paremmin.

Kaalimato-sivuston seksuaalisuutta koskevaan kyselyyn vastanneista suomalaisista 23 prosentilla oli perheessä lapsia. Lapsiperhearkea elävistä 67 prosenttia kertoo seksin vaikuttavan myönteisesti jaksamiseen arjen kiireissä.

Kaalimato.comin seksuaaliterapeutti Annukka Lavikainen muistuttaa, että arjessa jaksamiseen vaikuttaa moni tekijä, kuten stressi, lepo, uni ja liikunta. Myös tyytyväisyys seksielämään vaikuttaa omaan hyvinvointiin.

– Etenkin pikkulapsiaikaan puolison huomioiminen saattaa jäädä uudenlaisten arjen haasteiden jalkoihin, jolloin kumppaneiden välinen seksi voi kuitenkin lisätä yhteenkuuluvuuden tunnetta ja kokemusta arjen mielekkyydestä. Orgasmilla on toki tunnetusti myös terveydellisiä hyötyjä.

Esimerkiksi seksuaaliterveyden asiantuntija Andrea Penningtonin mukaan naisen tulisi saada kolme orgasmia viikossa.  Orgasmi lievittää asiantuntijan mukaan kipua, masennuksen ja ahdistuksen aiheuttamaa stressiä sekä tekee ihmisistä ylipäätään mukavampia.

Penningtonin mukaan orgasmista 90 prosenttia tapahtuu kuitenkin naisen mielessä, ja siksi huolet ja stressi – jotka kiireisessä pikkulapsiarjessa voivat olla ennemminkin sääntö kuin poikkeus – voivat estää orgasmin saamisen. 

Seksille on vaikea löytää aikaa

Lapsiperheessä seksin harrastamista haittaa useammin ajan puute kuin uupumus. Lapsiperhearkea elävistä 47 prosenttia sanookin, että seksille on vaikea löytää aikaa. Toisaalta 30 prosenttia kokee aikaa seksille löytyvän riittävästi.

Vastaajista 38 prosenttia puolestaan kokee, ettei uupumus estä seksin harrastamista, mutta toisaalta vajaa kolmannes kokee silti uuvuttavan arjen vaikuttavan seksiin kielteisesti.

– Jos ajanpuute tuntuu vaivaavan ja seksiä tekisi useammin mieli, on hyvä miettiä luovasti ja jopa itsekkäästikin vaihtoehtoja, miten seksille saisi järjestettyä arjesta edes pieniä hetkiä.

Lavikainen kuitenkin huomauttaa, että on täysin ok, että elämässä on välillä jaksoja, jolloin seksiä harrastetaan satunnaisemmin.

– Siitä ei kannata ottaa liikaa paineita, sillä usein tilanne kyllä tasaantuu ajan kanssa.

Lavikaisen vinkit pariskunnille lapsiperhearjen ja seksin yhteensovittamiseen:

1. Jakakaa vastuuta arjesta

– Lasten hoitoon ja kotitöihin liittyvä vastuu on hyvä jakaa molempien vanhempien kesken. Etenkin kiireisinä aikoina uupumusta ehkäisee jo pelkkä tieto siitä, että kumppani on tukena jakamassa vastuuta arjen askareista.

2. Kohdatkaa toisenne päivittäin

– Pienestäkin kosketuksesta, suudelmasta tai ystävällisestä sanasta voi saada paljon voimaa päivään. Aito läsnäolo pitää yllä perustyytyväisyyttä parisuhteessa, vaikka sitä toisinaan kestäisi vain yhdessä jaetun ruokailuhetken verran.

3. Olkaa luovia

– Jos lapsi nukkuu yöt vanhempien makuuhuoneessa eikä seksi ole silloin mahdollista, on hyvä muistaa, että makuuhuone ei ole ainoa paikka seksin harrastamiselle. Hyvä hetki pikaiselle ”isi ja äiti käyvät nyt suihkussa -seksille” voi löytyä myös silloin kun lapsi keskittyy tabletin katsomiseen. Seksin ei aina tarvitse olla kamasutraa, vaan toisinaan lyhyempikin rakasteluhetki riittää. Seksin ei myöskään aina tarvitse johtaa yhdyntään, vaan pelkkä helliminenkin tekee hyvää.

4. Puhukaa – myös vaikeista asioista

– Jos lapset sairastavat usein tai arkiset vastuut tuntuvat kaatuvan päälle, ei voimia aina riitä parisuhteen seksielämän ylläpitoon. Omista tuntemuksista on kuitenkin aina hyvä jutella kumppanin kanssa ja kertoa, mistä vaikkapa haluttomuus seksiin siinä hetkessä johtuu.

5. Lipsauta lapsenvahdille valkoinen valhe

– Yhteistä aikaa varten on yleensä hankittava lapsenvahti, kuten isovanhemmat tai kummit. Lasta hoitoon viedessä voi lapsenvahdille kertoa menevänsä elokuviin tai illalliselle, vaikka suunnitelmissa olisikin palata kotiin viettämään yhteistä aikaa vällyjen väliin.

Lähde: Kaalimato

***

3:08

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja