Mainos

Miksi ihmiset nauttivat kielisuudelmista? Tiede tarjoaa järkeenkäyvän perustelun

Jos oikein tarkkaan mietitään, suutelussa ei pitäisi olla yhtään mitään houkuttelevaa. Se on lähes sama asia, kuin koputtaisit tuntematonta ihmistä yökerhossa olalle ja pyytäisit häntä lainaamaan hammasharjaasi. Eli outoa ja vastenmielistä.

Tästä kaikesta huolimatta se, että joku tulee nuolemaan huuliamme tai työntää kielen suuhumme, saa meidät enemmän kuin iloiseksi. Kentin yliopistossa ihmisen lisääntymistä ja evoluutiota tutkineen psykologin Sarah Johns mukaan ihmiset ympäri maailmaa lähes jokaisessa kulttuurissa rakastavat suutelua. Mutta miksi?

Evoluutio on suurin syyllinen siihen, miksi olemme niin mieltyneitä toistemme suihin.

– Suutelu, kuten kosketus ja haistelukin, on tunnepohjainen teko, jonka avulla voimme tunnistaa yhteensopivimman ja evoluution kannalta parhaimman kumppanin, lisää Roehamptonin yliopiston immunologian professori Fulvio D'Acquisto.

Tarkoituksena on selvittää suutelukumppanin vikoja

Suutelu on asia, jonka tarkoituksena on korvata meiltä puuttuva vahva hajuaisti. Suudellessa tulemme haistaneeksi ja maistaneeksi toista, ja se auttaa meitä selvittämään, millaisen immuunivasteen suutelukumppani omaa. Ihmisillä on nimittäin tapana tuntea suurempaa vetoa ihmisiin, jotka omaavat itseen verrattuna täysin erilaisen immuunivasteen.

Erilaiset immuunivasteet omaavien pariskuntien lapsilla on tutkimusten mukaan paremmat valmiudet taistella tarttuvia tauteja vastaan. 

– Immunologian näkökulmasta tällä on se etu, että se suosii sellaisten yksilöiden lisääntymistä, joilla on hyvin alhainen yhteensopimattomuuden riski, mikä näin ollen vähentää keskenmenon riskiä ja tukee lajin eloonjäämistä, D'Acquisto toteaa.

Suutelun tarkoituksena on siis selvittää suutelukumppanin mahdollisia vikoja ja estää niiden leviäminen. Tästä syystä siis rakastamme suutelua, vaikka se ajatuksen tasolla olisikin melko ällöttävää. 

Ja jotta pystyisimme selvittämään kumppanin geenit ennen lapsentekoa, elimistömme täytyy vaihtaa vastenmielisyyden tunne kipinään. Muuten sylkeä vaihtavista suudelmista tai kielikosketuksista ei tulisi yhtään mitään.

Johnsin mukaan kiihottuminen vähentää inhon tunnetta ja näin ollen mahdollistaa suudelmat. Tähän tulokseen tultiin tutkimuksessa, jossa koehenkilöille esitettiin pornoelokuvia samalla, kun heidän täytyi suorittaa vastenmielisiä tehtäviä, kuten juoda vettä todella likaisesta lasista. 

Lähde: Independent 

***

1:37

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.