EK: Suomeen suunniteltujen vihreiden investointien arvo kasvanut roimasti

Suomeen suunniteltujen vihreän siirtymän investointien euromääräinen summa nousi viime vuonna lähes kolmanneksella, kertoo Elinkeinoelämän keskusliitto EK.

Tuoreimpien tietojen mukaan Suomessa on vireillä yli 500 vihreään siirtymään liittyvää investointihanketta, yhteenlasketulta arvoltaan lähes 260 miljardia euroa. 

Konkreettisia askelia on otettu lähes 19 miljardin euron arvosta.

Suuri osa on vielä varhaisessa vaiheessa, ja osa investoinneista voi kariutua tai kohdistua muualle. 

EK laskee, että investoinnit toisivat toteutuessaan jopa 20 000 uutta työpaikkaa. 

Valtaosa suunnitteluvaiheessa

EK:n johtava asiantuntija Janne Peljo toteaa tiedotteessa, että monien hankkeiden kohtalo ratkeaa seuraavien 6–9 kuukauden aikana. 

Valtaosa hankkeista on vielä varhaisessa suunnitteluvaiheessa. 

Viivästyneitä hankkeita on 23 ja keskeytyneitä 7.

Kariutuneiden ja viivästyneiden hankkeiden listalla on teollisia investointeja vedyn tuotantoon, akkuteollisuuteen ja päästöttömään teräkseen. 

Akkuteollisuushankkeissa Yhdysvallat on kiilannut Suomen edelle, vetytalouden investointeja on jäänyt esiselvitysvaiheeseen ja SSAB valitsi fossiilittoman teräshankkeensa sijoitusmaaksi Ruotsin.

Tulevatko investoinnit Suomeen?

EK:n vihreän kasvun johtaja Ulla Heinonen toteaa, että suunniteltujen investointien kohtalo on yhä monella tapaa auki.

– Emme EK:ssa epäile, etteikö suuri osa hankkeista toteutuisi, sillä niille on vahva globaali markkinakysyntä. Sen sijaan suurin epävarmuus koskee sitä, mihin maahan ne lopulta päätyvät. Maiden välinen investointikilpailu kovenee kaiken aikaa, Heinonen sanoo tiedotteessa.

– Suomen pitää vahvistaa vahvuuksia, mutta myös uskaltaa tarvittaessa ottaa käyttöön uusia keinoja pärjätä valtiontukikilpailussa.

EK esitti helmikuussa, että Suomi tukisi uusia investointeja veroporkkanalla ja että EU:ssa alettaisiin selvittää investointien rahoitukseen suunnattavaa rahoitusvälinettä. 

Toimia tarvitaan, jotta Suomeen suunnitellut hankkeet toteutuisivat, EK neuvoo.

Lue myös:

    Uusimmat