Eikö lämpöpatterisi enää lämmitä?

Kylmä lämmityspatteri ei aina tarkoita vikaa lämmitysjärjestelmässä. Esimerkiksi patteriin kerääntynyt ilma voi estää lämpimän veden virtauksen.

Lämmityskauden aikana voi käydä niin, että jokin pattereista kylmenee, vaikka lämmitysjärjestelmä muuten vaikuttaa toimivan normaalisti. Kyseessä voi olla häiriö, joka johtuu patteriin kerääntyneestä ilmasta tai jumiutuneesta termostaattiventtiilistä.

Kylmä lämmityspatteri ei aina tarkoita vikaa lämmitysjärjestelmässä. Jos huoneeseen tulee paljon ylimääräistä lämpöä esimerkiksi ihmisten tai sähkölaitteiden aiheuttamana, patterin tuloputkessa oleva termostaattiventtiili sulkee tarkoituksella veden virtauksen patteriin. Kun huoneen lämpötila laskee, termostaatti avaa venttiilin ja patteri lämpiää uudelleen.

Jos huone on viileä, mutta yksittäinen patteri ei lämpene, kyseessä on usein patteriin kerääntynyt ilma, joka estää lämpimän veden virtauksen. Ongelmasta pääsee eroon ilmaamalla patterin.

Pattereissa on ilmaruuvi, jota avaamalla ilma poistuu patterista. Ilmaruuvi suljetaan, kun siitä alkaa tulla ulos vettä.

Jos ilmattu patteri ei lämpene, mutta muu lämmitysverkosto toimii normaalisti, todennäköinen syy on jumittunut patteriventtiilin kara.

– Kyseessä ei ole iso ongelma ja ammattilainen poistaa sen hetkessä, toimialapäällikkö Arvo Ylönen LVI-Tekniset Urakoitsijat LVI-TU ry:stä sanoo.

– Työ on syytä antaa ammattihenkilön tehtäväksi, koska toimenpide edellyttää lämmitysjärjestelmän toiminnan hyvää ymmärtämistä. Ja jos vika ei sittenkään ole jumittuneessa karassa, ammattilainen voi paikantaa todellisen häiriön aiheuttajan saman tien.

Ylönen muistuttaa myös siitä, että usein toistuva patterin ilmaaminen kertoo jonkinasteisesta ongelmasta järjestelmässä. Verkostoon ei pitäisi normaalisti päästä ilmaa.

 

Lähde: LVI-Tekniset Urakoitsijat LVI-TU ry

Lue myös:

    Uusimmat