Eeva Lehtimäen kommentti: Keskusta näyttäisi ulkoministerille ovea – tapaus Haavisto otti vielä ylimääräisen kierroksen eduskunnassa

2:39
Mikä merkitys on keskustan kovasanaisella tiedotteella? Katso MTV Uutisten yhteiskuntatoimituksen päällikkö Eeva Lehtimäen kommentit!

Koronakriisistä tuli ulkoministeri Pekka Haaviston (vihr.) pelastus, kirjoittaa MTV Uutisten yhteiskuntatoimituksen päällikkö Eeva Lehtimäki.

Moni saattoi ajatella, että Pekka Haaviston kujanjuoksu saataisiin siististi pakettiin tänään, kun Haavisto sai odotetusti eduskunnan luottamuksen hallituspuolueiden äänillä.

Keskusta kuitenkin kipuilee Haaviston jatkon kanssa. Aamulla koolla olleelta eduskuntaryhmältä putkahti kovasanainen tiedote juuri ennen luottamusäänestystä.

MTV Uutisten tietojen mukaan usea edustaja olisi halunnut äänestää keskustan eduskuntaryhmässä Haavistoa vastaan ja tilanne laukesi vasta siihen, kun ryhmä päätti antaa tukensa nimenomaan hallitustyön jatkolle, ei sinänsä Haavistolle.

Haavistoa vastaan äänestäminen olisi tarkoittanut hallituskriisiä.

Kovaa ryöpytystä keskustalta

Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kurvinen ryöpytti hallituskumppani vihreitä MTV:n haastattelussa olan takaa. Erityisesti ulkoministerin ylimielisyys sekä vihreän eduskuntaryhmän toiminta perustuslakivaliokunnassa ja mietinnön valmistumisen jälkeen raivostuttaa ryhmää.

Vihreiden ryhmä on omalla viestinnällään ja innokkuudellaan suojellut Haavistoa niin, että se on itse asiassa vaikeuttanut Haaviston asemaa. Se oli karhunpalvelus konkaripoliitikolle. Koko soppa olisi jäähtynyt nopeammin ilman jälkihämmentäjiä.

Mietinnön valmistumisen jälkeen julkitulleista esitutkintamateriaaleista käy ilmi, miten kovaa peliä ulkoministeriön kulisseissa on käyty al-Holin naisten ja lasten kotiuttamisesta konsulipäällikkö Pasi Tuomisen ja ulkoministerin välillä.

Keskusta teki näyttävän operaation epäluottamuksesta Haavistoa kohtaan. Puolue saa myös selitellä, että miksi sitten jäädä hallitukseen, jos kerran ahdistaa niin paljon. Keskustan ulostulo on herättänyt hallituskumppaneissa ihmetystä.

Marinilta tuki Haavistolle

Kurvinen tyrkkii kuumaa perunaa vihreiden ja Pekka Haaviston käteen ja vaatii myös pääministeri Sanna Marinia (sd.) esiin eli kertomaan selvästi voiko ulkoministeri jatkaa viime päivien tapahtumien jälkeen. Toisin sanottuna onko hallitus toimintakykyinen. Se on keskustalaisten mielestä pääministerin vastuulla oleva asia.

Toistaiseksi Pekka Haavisto on sanonut jatkavansa tehtävässään. Hänellä on myös vihreiden vankka tuki. Puheenjohtaja Maria Ohisalo ei halua asiasta lausua enempää.

Sanna Marin kommentoi lyhyesti STT:lle Haaviston asemaa iltapäivällä. Ulkoministeri voi jatkaa tehtävässään. Eduskunta on luottamuksensa antanut ja sen mukaisesti toimitaan. Näillä mennään.

Koronakriisi piirittää hallitusta. MTV Uutisten tietojen mukaan myös odotettu yli 55-vuotiaiden työllisyysratkaisu on loppusuoralla ja viisikon pitää kuitata keinot, joilla eläkeputken poisto kompensoidaan. Aivan lähiaikoina. Aihe ei ole ollut hallitukselle helppo.

Marin ei kaipaa nyt hallituskriisiä. Suomi tarvitsee toimintakykyisen hallituksen.

Tilanne on vakava ja siksi vaikea koronatilanne näyttää pelastavan Haaviston. Hänellä on pääministerin ja oman puolueensa tuki.

Äänestäjien käsissä on se, miten pahan tahran tapaus jättää ulkoministerin kilpeen.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja