Ulkoministeri Haavistolle eduskunnan luottamus – myhäili tyytyväisenä tuloksen selvittyä

LIVE
Täysistunto alkoi tänään kello 10. Voit seurata Eduskunnan tapahtumia suorana tästä.

Eduskunta äänesti täysistunnossa opposition al-Hol-välikysymyksestä.

Kaikki oppositiopuolueet jättivät viime viikolla hallitukselle yhteisen välikysymyksen Syyrian al-Holin leirillä olevien Suomen kansalaisten kotiutukseen ja ulkoministeri Pekka Haaviston (vihr.) toimintaan liittyen.

Ulkoministeri sai äänestyksessä eduskunnan luottamuksen äänin 110–79. Poissa oli kymmenen edustajaa.

Tuloksen selvittyä huojentuneen oloinen ministeri Haavisto nyökytteli tyytyväisenä istuntosalissa.

Liike Nytin edustaja Harry Harkimo kertoi välittömästi äänestyksen jälkeen äänestäneensä Jaa eli Haaviston luottamuksen puolesta, vaikka hänen piti äänestää Ei. Asia merkittiin pöytäkirjaan.

Välikysymyksestä keskusteltiin eduskunnassa eilen. Sen esitellyt perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho esitti, että ulkoministeri Haavisto ei nauti eduskunnan luottamusta. Muiden oppositiopuolueiden edustajat kannattivat esitettyä epäluottamuslausetta.

Täysistunto alkaa kello 10. Välikysymystä käsitellään sen ensimmäisenä asiana.

Haavisto puolusti salailua ja omaa johtamistaan

Oppositio on syyttänyt Haavistoa salailusta al-Holin suomalaisten kotiuttamissuunnitelmissa. Hän vastasi esitettyyn välikysymykseen hallituksen puolesta täysistunnossa tiistaina.

Haavisto perusteli salauksen tarvetta muun muassa sotatoimialueelle lähtevien virkamiesten ja leirillä olevien turvallisuuden varmistamisella.

– Meiltä lähtee virkahenkilöitä sotatoimialueelle, kriisialueelle, jossa on vieläkin Isis-sympatisoijia ja mahdollisesti Isis-toimijoita, Haavisto sanoi eilen eduskunnassa.

Hän kuitenkin lupasi, että yksilöllisyyden rajoja kunnioittaen työn etenemisestä tiedotetaan, myös julkisuudessa.

Haavisto myös puolusti ulkoministeriön toimintaa sekä kommentoi väitteitä, joiden mukaan hän olisi toiminut väärin johtaessaan ministeriötä.

– Nämä ovat kaikki oikeuskanslerin pöydällä erilaisina kanteluina ja valituksina. Oma virkamiesjohtoni on sanonut, että kaikki on tapahtunut lain ja pykälien mukaan.

Hallitus reagoi välikysymykseen osittain jo maanantaina ja purki painetta itseltään, kun se ilmoitti tehneensä poliittisen päätöksen koskien Syyrian al-Holin leiriläisiä. Hallitus kertoi pyrkivänsä kotiuttamaan al-Holin leirin suomalaislapset niin pian kuin mahdollista.

Lisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Olemme päivittäneet MTV Oy:n tietosuojakäytännön. Päivityksen yhteydessä Mediahub Oy:n tietosuojakäytäntö on yhdistetty osaksi MTV:n tietosuojakäytäntöjä. Lue lisätietoja tästä.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja