Edessä pitkä automatka? Suomalaislääkäri varoittaa terveysriskistä – näin ehkäiset veritulpan

Kuolleisuus ja työtapaturmien riskit kasvavat helteiden aikaan – näin suojaudut kuumuuden haitoilta 3:33
Näin suojaudut kuumuuden haitoilta!

Lääkäri kertoo, miten ehkäistä veritulppariskiä, jos edessä on pitkä automatka ja paljon yhtäjaksoista istumista.

Pitkään paikoillaan istuminen voi altistaa laskimotukokselle eli veritulpalle. Jos siis aikoo lähteä autoilemaan ympäri Suomen ja päivän aikana istumista kertyy useiden tuntien edestä, Terveystalo suosittelee tiedotteessaan selvittämään oman sairastumisriskin sekä panostamaan veritulpan ennaltaehkäisyyn.

Laskimoiden tehtävänä on kuljettaa verta elimistöstä takaisin sydämeen ja keuhkoihin. Veri virtaa laskimoissa hitaasti ja matalalla paineella, joten niihin voi muita suonia herkemmin muodostua hyytymiä. 

Koska autoreissulla tulee helposti istuttua tunteja yhteen menoon, tulisi kiinnittää huomiota tapoihin ennaltaehkäistä veritulpan riskiä. Sisätautien erikoislääkäri Joni Suomi Terveystalosta antaa tähän vinkkejä. 

Juo tarpeeksi vettä

Moni lomatunnelmissa oleva reissaaja saattaa automatkan kunniaksi nauttia oluen, jos itse ei tarvitse olla kuskina. Suomi suosittelee korkkaamaan kaljan vasta perillä.

– Alkoholia kannattaa välttää, sillä se kuivattaa elimistöä ja lisää laskimoveritukoksen riskiä. Pitkään paikoillaan istuttaessa paras lomadrinkki on vesi. 

Erityisen tärkeää olisikin huolehtia siitä, että matkan aikana juo riittävästi vettä.

Muista jaloitella

Lisäksi tulisi yrittää jaloitella automatkan aikana edes vähän. Yksi pysähdys matkan aikana sopii paremmin lyhyille reissuille, mutta pidemmillä matkoilla olisi suotavaa käydä käppäilemässä useampaan otteeseen.

Kiinnitä huomiota myös istuma-asentoon. Jalat ristissä istuminen voi osaltaan häiritä laskimoverenkiertoa.

Selvitä sairastumisriskisi ennen matkaa

Onko suvussasi taipumusta laskimotukoksille tai onko sinulla muuten kohonnut riski saada veritulppa? Näissä tapauksissa sisätautien erikoislääkäri Suomi suosittelee harkitsemaan ennaltaehkäisevää lääkitystä. Sairastumisriskiä voi lähteä selvittämään lääkärin kanssa. Tietyt sairaudet, lääkkeet ja tupakointi voivat perinnöllisyyden ohella lisätä riskiä.

– Ennen matkalle lähtöä voidaan antaa kerta-annoksena lääkitys, joka vaikuttaa veren hyytymiseen estäen tukosten syntyä.

Lentosukat jalkaan!

Veritulpan riskiä voi ennaltaehkäistä lentosukilla, koska puristamalla jalkoja ne ajavat verta varpaista sydämeen päin. Myös edellä mainitut jaloittelutauot "herättelevät pumppua" ja tehostavat verenkiertoa, mikä voi ehkäistä tukoksia.

Näin veritulppa oireilee

Veritulpan oireisiin kuuluvat toispuoleinen kipu ja turvotus. Lähes aina laskimotukos syntyy alaraajaan, monesti sääreen tai pohkeeseen. Jos oireita ilmaantuu, pitää saman tien lähteä lääkäriin.

Sisätautien erikoislääkäri Suomi kertoo tiedotteessa, että ylävartaloon tukoksia syntyy erittäin harvoin, vaikka sekään ei ole poissuljettua. Hän kertoo, että muun muassa syöpä voi altistaa ylävartalon veritulpalle.

– Nyrkkisääntönä voi sanoa, että mitä korkeammalle tulppa nousee, sitä suuremmaksi kasvaa riskikin. Säären alueella vaara on vielä pieni, mutta reiteen ja sitä ylemmäs noustessa se kohoaa.

Ei ole olemassa tarkkaa aikaa, joka veritulpan muodostumisessa kestää. Ihan sekunnissa tai parissa se ei kuitenkaan kehity.

Oireita ja omaa vointia on hyvä seurata tarkkaan, sillä pahimmillaan hyytynyt veri voi päätyä keuhkoihin asti. Keuhkoveritulppa on vakava tila ja se saattaa johtaa jopa äkilliseen kuolemaan.

Lähde: Terveystalo

Lue myös:

    Uusimmat