Korona sekoittaa kehon hyytymisjärjestelmän ja voi johtaa vaarallisiin tukoksiin kaikkialla – erityisessä vaarassa nämä potilaat

Vakavilla koronaviruspotilailla on havaittu veritulppia – miksi korona aiheuttaa tukoksia verisuoniin?"Jos vuodelepo pitkittyy, tauti on raju ja potilaalla on lisäriskitekijöitä, he ovat vaarassa" 8:41
Koronaviruspotilailla on todettu veritulppia – katso lääkärin haastattelu: Näin koronaa pitäisi potea kotona.

Tuore tutkimuskatsaus osoittaa, että vakavaan covid-19-infektioon liittyy usein verisuonitukoksia. Tukoksia voi ilmetä kaikkialla verisuonistossa, minkä vuoksi tauti voi aiheuttaa vaurioita eri elimissä.

Verisuonitukokset ovat yleisiä sairaalahoitoon joutuneilla koronapotilailla ja erityisesti vakavammin sairailla, osoittaa tuore Thrombosis Research -lehdessä ilmestynyt tutkimus. Kyseessä on systemaattinen katsaus 19 aiemmasta tutkimuksesta, joissa oli havainnoitu sairaalahoitoon joutuneita koronapotilaita. Aineistossa oli mukana noin 2 300 potilasta kahdeksasta maasta.

Tutkimusta tehnyt professori Jari Laukkanen Itä-Suomen yliopistosta selittää Aivoliiton tiedotteessa, että hyytymisjärjestelmä aktivoituu koronavirusinfektion yhteydessä verenkierron kannalta haitallisesti. Tulehdustila pahentaa tätä hyytymistaipumusta entisestään.

Suomessa havaittiin jo huhtikuussa, että monen koronavirukseen menehtyneen varsinainen kuolinsyy on veritulppa. Tuolloin huomattiin, että koronavirus vaurioittaa verisuonissa hyytymistä ehkäiseviä mekanismeja. Tulehdusreaktio puolestaan huonontaa verenkiertoa, vaikeuttaa hapensaantia ja kuluttaa veren hyytymisen suojamekanismeja.

Tukoksia voi syntyä kaikkialle verisuonistoon

Yleisimpiä verisuonitukoksia koronapotilailla ovat laskimotukokset, mutta nyt ilmestyneen katsauksen perusteella tukoksia voi syntyä kaikkialle verisuonistoon. Tämän vuoksi vaurioita voi syntyä useisiin eri elimiin. Alaraajojen laskimotukokset voivat johtaa keuhkoveritulppiin ja alaraajojen valtimotukokset sekä sepel- ja aivovaltimotukokset sydän- ja aivoinfarkteihin.

– Osalla potilaista hyytymiä muodostuu useaan kohtaan verenkierrossa. Hyytymisjärjestelmä on monin tavoin sekaisin, minkä vuoksi hoito on vaikeaa. Erityisessä vaarassa ovat potilaat, joilla on ennestään sydän- ja verisuonitauteja, Laukkanen sanoo tiedotteessa.

Vaikea-asteisen sydänsairauden tiedetään jo ennestään lisäävän vakavan koronavirusinfektion vaaraa. Koronavirustartunnat on yhdistetty aivoinfarkteihin myös nuorilla aikuisilla.

Tuoreen katsauksen mukaan vakavissa koronavirusinfektioissa tulee seurata veren hyytymisarvoja ja tarvittaessa käyttää verenohennuslääkkeitä.

Lähteet: Aivoliitto

Lue myös:

    Uusimmat