Dubain ilmastokokous alkaa – näin Orpo kommentoi

EU pyrkii saamaan ilmastokokouksen päätösasiakirjaan maininnan fossiilisista polttoaineista luopumisesta.

YK:n ilmastokokous COP28 alkaa tänään Dubaissa Arabiemiirikunnissa. Kokous jatkuu 12. joulukuuta asti.

Vuosittaisessa kokouksessa huomiota saa tällä kertaa erityisesti Pariisin sopimuksen ensimmäinen maailmanlaajuinen tilannekatsaus (Global Stocktake), jossa tarkastellaan vuonna 2015 solmitun sopimuksen tavoitteiden toteutumista. Ajatuksena on, että jos tavoitteista ollaan jäljessä, kunnianhimon tasoa ilmastotoimissa nostetaan.

Asiantuntijat ovat arvioineet, että Pariisin sopimuksen tavoitteista ollaan jäljessä kaikilla osa-alueilla.

Dubaissa on tarkoitus perustaa myös ilmastotuhoja korvaava rahasto, josta päätettiin viime vuoden kokouksessa Egyptissä. Rahastosta saatiin aikaiseksi hauras kompromissiesitys muutama viikko sitten. Asian tiimoilta on paljon ristiriitoja rahoittajina olevien teollisuusmaiden ja rahoituksen vastaanottajina olevien kehittyvien maiden kesken.

Keskeinen päätettävä asia Dubaissa on myös maailmanlaajuisten tavoitteiden asettaminen ilmastonmuutokseen sopeutumisessa.

Orpo edustaa Suomea

EU:n yksi keskeisistä tavoitteista ilmastokokouksessa on saada päätösasiakirjaan maininta fossiilisista polttoaineista luopumisesta. Fossiilisten vähentäminen mainittiin ensimmäistä kertaa Glasgow'n ilmastokokouksen yleispäätöksessä 2021, mutta Intian vaatimuksesta kirjausta lievennettiin. Nytkin esimerkiksi Kiina on pitänyt EU:n vaatimuksia epärealistisina.

Optimistista virettä Dubain kokoukselle tuo se, että maailman suurimmat päästöjen aiheuttajat Yhdysvallat ja Kiina sopivat toissa viikolla ilmastoyhteistyön tiivistämisestä.

Suomea Dubaissa edustaa tällä viikolla perjantaina ja lauantaina pidettävässä valtiojohtajien huippukokouksessa pääministeri Petteri Orpo (kok.). Ministeriviikolla 8.–12. joulukuuta Suomen valtuuskuntaa johtaa ympäristö- ja ilmastoministeri Kai Mykkänen (kok.).

– Sään ääri-ilmiöt aiheuttavat jo nyt laajoja tuhoja eri puolilla maailmaa. Tarvitsemme nyt jos koskaan vahvaa poliittista sitoutumista ja maailmanlaajuisia toimia päästöjen vähentämiseksi. Ilmastoratkaisut edellyttävät saumatonta yhteistyötä julkisen ja yksityisen sektorin välillä. Suomi on esimerkki siitä, että päästöjä voidaan vähentää samalla, kun talouden kasvupotentiaalista pidetään huolta, Orpo sanoi tiedotteessa.

Suomella on Dubaissa ensimmäistä kertaa oma paviljonki ilmastokokouksen tapahtuma-alueella.

Lue myös:

    Uusimmat