Mainos

Dna vapauttaa monet syyttömästi vangitut USA:ssa

Vuosien 1973 ja 1989 välillä kuolemaan tuomitusta 3792 syytetystä ainakin 86 oli uusien tutkimusten mukaan syyttömiä.

Yhdysvalloissa on viime vuosina vapautettu vankilasta ainakin kaksisataa syyttömänä tuomiota istunutta vankia. Tämä onkin johtanut siihen, että lähes kaikissa osavaltioissa on säädetty uusia rikostutkintalakeja. Niiden mukaan vangeilla on nyt oikeus tutkituttaa todisteet uudelleen, jos tuomion julistamisen aikaan ei ollut käytössä uusia dna-testejä.

-Teknologia on aiheuttanut valtavia muutoksia. Uudet tekniikat toimivat totuuden vahvistajina, sanookin dna-asiantuntija Margaret Becker New York Times -lehdelle.

Tuorein kohutapaus väärin perustein vankilaan joutumisesta on elokuussa vapautettu Dwayne Allen Dail. Hän istui Pohjois-Carolinassa vankilassa lapsen raiskauksesta 18 vuotta. Kun hänen puolustusasianajajansa saivat vihdoin käsiinsä todistuskappaleiden dna:ta, he saivat osoitettua, että tuomiota istui väärä mies.

Syyttömiä kuolemanselleissä

Yhdysvalloissa syyttömästi tuomittujen puolesta toimiva järjestö The Innocence Project muistuttaa siitä, että vuosien 1973 ja 1989 välillä kuolemaan tuomitusta 3792 syytetystä ainakin 86 oli uusien tutkimusten mukaan syyttömiä.

Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että teloitettujen joukossa on ollut syyttömiä ihmisiä ja todennäköisesti syyttömiä teloitetaan edelleen. Järjestö seuloo vuosittain tuhansia tapauksia, joissa vankilassa istuva vakuuttaa syyttömyyttään.

Valtaosa vääristä tuomiosta johtuu siitä, että silminnäkijät ovat tunnistaneet väärän henkilön.

-On käynyt selväksi, että silminnäkijät ovat epäluotettavia, sanoo todistajatekniikoiden asiantuntija Kenneth Patenaude New York Timesissa.

Useissa osavaltioissa ollaan tiukentamassa lakeja, joissa määritellään se, kuinka luotettava silminnäkijän todistuksen tulee olla. Samoin on tiukennettu määräyksiä siitä, miten rikoslaboratorioiden on käsiteltävä todisteita.

Poliisi ja syyttäjäpuoli eivät ole kuitenkaan järin innostuneita uusista suuntauksista. Heidän mukaansa se antaa syytetyille porsaanreikiä, joiden avulla he voivat lakiteknisiin syihin vedoten vapautua syytteistä.

(MTV3-STT)

Lue myös:
(29.08.2007)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.