Demokratian tila Yhdysvalloissa huolestuttaa – "Ei tarvitse vaalivilppiä järjestää, kun on näitä laillisia keinoja"

Yhdysvalloissa on liikkeellä"uusi liike"Lento 93 – tätä se tarkoittaa 0:59
Yhdysvalloissa on liikkeellä "uusi liike" Lento 93 – tätä se tarkoittaa

Yhdysvalloissa demokraatit ja republikaanit haluavat kilvan vaikuttaa yhdysvaltalaisten äänestysaktiivisuuteen.

Viimevuotisten presidentinvaalien jälkimainingeissa vaalit hävinneet republikaanit haluavat vaikuttaa vaalilakeihin ja siten vaikeuttaa demokraattien kannattajien äänestämistä.

Republikaanit haluavat vaikuttaa äänestysaktiivisuuteen muun muassa lyhentämällä ennakkoäänestysaikaa.

– Käytännössä mustien äänestystä halutaan rajoittaa, Nordic West Officen johtaja Kristiina Helenius toteaa ytimekkäästi.

"Se on tarjonnut tekosyyn tehdä ison muutoksen"

Heleniuksen mukaan lakimuutoksia ajetaan kaikkiaan 17 etelän osavaltiossa, joissa "rotusuhteet ovat edelleen vaikeat". 

Sekä Helenius että väitöskirjatutkija Jani Kokko Jyväskylän yliopistosta uskovat, että tiukennukset ovat suora seuraus vaalivilppiväitteistä. 

– Se on tuonut hyppykepin tähän – se on tarjonnut tekosyyn tehdä tällaisen ison muutoksen, Helenius luonnehtii.

Kokko huomauttaa, että vaalivilpistä ei ole edelleenkään ole todisteita. Räikein esimerkki hänestä on Georgian osavaltio, jossa demokraattien presidenttiehdokas voitti ensimmäistä kertaa sitten vuoden 1996.

– Kaikki republikaanijohtoiset vaaliviranomaiset viime vuonna todenneet, että mitään vaalivilppiä ei ole tapahtunut ja järjestelmä on toiminut oikeaoppisesti ja nämä puheet pitäisi lopettaa.

– Silti republikaaniset lainsäätäjät ovat sitä mieltä, että ainakin jotain on ehkä saattanut tapahtua ja nyt pitää tiukentaa otetta, Kokko muistelee.

Hänen mukaansa Yhdysvaltain historiassa ei ole koskaan tapahtunut todistetusti laaja-alaista vaalivilppiä, jolla olisi ollut merkittävää vaikutusta vaalitulokseen. 

– Tämä on räikeä yritys heikentää erityisesti demokraatteihin kallellaan olevien afroamerikkalaisten ja latinoiden äänestysaktiivisuuteen, Kokko summaa. 

Kristiina Heleniuksen mukaan Yhdysvalloissa on tällä hetkellä käynnissä eräänlainen ”uusi liike”, Lento 93 – mitä ihmettä se tarkoittaa? Katso yllä oleva video! 

Myös demokraatit haluavat vaikuttaa äänestysaktiivisuuteen

MTV Uutisten toimittaja Maria Nykänen huomauttaa, että republikaanit eivät yksin halua vaikuttaa äänestämiseen – myös demokraateilla on ollut oma lehmä ojassa.

Toisin kuin republikaanit, demokraatit ovat halunneet päinvastoin helpottaa äänestämistä helpottamalla esimerkiksi tunnistautumisvaatimuksia. 

– Yhtä lailla demokraatit ajavat myös omaa kannatustaan.

– Ehdottomasti joo. Kumpikin pelaa poliittista peliä, Helenius toteaa Nykäsen puheenvuoron jälkeen.  

Heleniuksen mukaan asetelma, jossa puolueet pyrkivät vaikuttamaan lainsäädäntöön omaa etuaan tavoitellen, ravisuttelee Yhdysvaltoja demokratiana. 

Hän mainitsee esimerkkinä tammikuun 6. päivän tapahtumat, jolloin kongressitaloon hyökättiin ja maan demokratian tilasta todella huolestuttiin. 

– Ollaan jouduttu toteamaan, ettei demokratia ihan suojelematta säily. Siihen pitää olla kansalaisten ja poliitikkojen sitoutunut. 

Myös Nykänen ja Kokko ovat samoilla linjoilla.

– Kun rajataan merkittävä osa kansasta päätöksenteon ulkopuolelle, niin heikentäähän se demokratiaa, Kokko toteaa.

Kokko kuitenkin muistuttaa, että republikaanien lakimuutokset ovat laillinen toimi – aivan kuten vaalipiirien uudelleen piirtäminen. 

– Olen sanonutkin, että ei Yhdysvalloissa tarvitse vaalivilppiä järjestää, kun on näitä laillisia keinoja. 

Maailmanselittäjät: USA:ssa kiistellään äänestysoikeudesta 9:45
Miten vaalilakien muutokset vaikuttavat seuraavissa vaaleissa? Katso ja kuuntele yllä olevalta videolta. 

Lue myös:

    Uusimmat