Yhdysvaltain presidentti Joe Biden tyrmää republikaanien äänestystä koskevat lakiuudistukset – "kaikkien aikojen vaarallisin uhka vapaille vaaleille"

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden kuvaili tiistaina, että äänioikeuden suojeleminen republikaanien "vaaleihin liittyvältä kumouksellisuudelta" on historiallinen testi vuoden 2020 vaalien jälkimainingeissa.

Biden kertoi Yhdysvaltain perustuslain syntypaikassa Philadelphiassa pitämässään puheessa, että äänioikeuden suojeleminen on kaikkien yhdysvaltalaisten vastuulla.

Hän käsitteli puheessaan presidentinvaalit hävinneen ex-presidentti Donald Trumpin pyrkimyksiä kääntää vaalitulos mieleisekseen sekä republikaanien osavaltiotasolla ajamia uusia äänestyslakeja.

Biden kuvaili näiden olevan vaarallisin uhka äänestykselle ja vapaiden vaalien riippumattomuudelle Yhdysvaltain historiassa.

Trump ja hänen tukijoukkonsa ovat levittäneet sekä vaalien alla että vielä Bidenin voiton jälkeenkin toistamiseen valheellisia väitteitä vaalivilpistä. Trump on väittänyt, että vaalit varastettiin häneltä.

Biden painotti puheessaan sitä, miten yli 80 tuomioistuinta piti republikaanien vaalivilppiväitteiden vuoksi kuulemisia. Asiaa käsiteltiin jopa maan korkeimmassa oikeudessa. Yhdessäkään tapauksessa ei havaittu minkään olleen merkittävästi väärin.

Vuonna 2020 järjestetyissä presidentinvaaleissa ja kongressivaaleissa äänesti koronapandemiasta huolimatta enemmän ihmisiä kuin koskaan ennen. Biden kuvaili vaalien myös joutuneen kovempaan syyniin kuin yhdetkään aiemmat vaalit Yhdysvaltain historiassa.

Republikaanit haluavat vaikeuttaa äänestämistä

Biden ei puhutellut Trumpia nimeltä, mutta teki selväksi, mitä mieltä oli republikaanien ennenkuulumattomasta kampanjasta kumota vaalien tulos. Presidentti painotti, miten Yhdysvalloissa on vaalit hävitessään tapana hyväksyä lopputulos ja seurata perustuslakia.

Republikaanit ovat pyrkineet kiristämään äänestysoikeuksia Texasissa ja monissa muissa osavaltioissa Trumpin vaalitappion jälkimainingeissa. Lakiuudistuksissa on pyritty muun muassa vaikeuttamaan postiäänestystä, joka oli koronapandemian vuoksi aiempaakin suositumpaa.

Lisäksi republikaanit ovat halunneet muun muassa lyhyempiä äänestysaikoja sekä kovia sakkorangaistuksia virheitä tekeville vaalityöntekijöille. Republikaanien mukaan uusia lakeja tarvitaan vaalivilpin estämiseksi.

Texasin lakiuudistuksen on esimerkiksi arvioitu olevan räikeää äänestäjien estämistä. Republikaanien puuhailemia lakialoitteita kritisoivien mukaan laeilla pyritään tekemään äänestämisestä vaikeampaa muun muassa etnisten vähemmistöjen edustajille. Vähemmistöryhmiin kuuluvat äänestävät usein demokraatteja.

–  He haluavat tehdä siitä (äänestämisestä) niin vaikeaa ja epämiellyttävää, etteivät ihmiset äänestäisi lainkaan, Biden sanoi.

Demokraatit ovat myös viitanneet vasta-argumenteissaan siihen, miten maassa on jo lähtöjään äärimmäisen vähän vaalivilppiä.

Laajempi muutos vaatisi liittovaltion lakiuudistusta

On kuitenkin epäselvää, miten Biden voisi itse vaikuttaa tilanteeseen. Puheessaan hän ilmoitti kaksinkertaistavansa oikeusministeriön äänioikeusosaston henkilöstön määrän. Laajempaan muutokseen tarvittaisiin kuitenkin lakiuudistusta, eivätkä demokraatit ole kongressin hienoisesta enemmistöstään huolimatta saaneet riittävää tukea aloitteilleen.

Merkittävänä esteenä on ollut senaatin filibusteri eli jarrutuskeskustelusääntö. Tällä hetkellä monissa lainsäädäntöasioissa jarrutuskeskustelun lopettamiseen tarvitaan senaatissa vähintään 60 ääntä, jolloin vähemmistöpuolue voi 41 senaattorin turvinkin estää lainsäädäntöä menemästä läpi.

Vaikka osa demokraateista on vaatinut säännön poistamista, ei Biden ole halunnut asettua täysin vaateiden taakse.

Äänestysoikeuksista käytävä vääntö otti dramaattisen käänteen maanantaina, kun Texasin demokraattipäättäjät poistuivat osavaltiosta pyrkimyksenään estää Texasin republikaanijohtoista edustajainhuonetta äänestämästä äänestyslakiuudistuksesta.

Päättäjät pakenivat Washingtoniin, jossa he koittivat saada kongressiedustajia äänestämään liittovaltion tasoisen äänioikeuden turvaamiseen tähtäävän lainsäädännön puolesta.

Demokraatit astelivat edustajainhuoneesta ulos jo toista kertaa edellisten 1,5 kuukauden aikana. Toukokuun lopussa he torpedoivat lakialoitteen aiemman version, minkä jälkeen Texasin republikaanikuvernööri vaati erityisistuntoa, jotta laki saataisiin läpi.

Lue myös:

    Uusimmat