Rokotevastaisuuden epäillään hidastavan rokotustahtia Yhdysvalloissa – MTV:n kirjeenvaihtaja kommentoi synkkenevää tilannetta

2:36
Katso video: MTV:n kirjeenvaihtaja Mari Karppinen kertoo hiipuvasta rokotustahdista ja maan koronatilanteesta.

Rokottaminen koronaa vastaan on hidastunut huolestuttavasti rokotevastaisuuden myötä Yhdysvalloissa.

Deltamuunnos leviää erityisesti republikaanienemmistöisissä osavaltioissa, joissa rokotekattavuus on jäänyt pieneksi.

Myös sairaalahoitoa tarvitsevien ja koronakuolemien määrät ovat kasvaneet.

MTV:n Yhdysvaltain kirjeenvaihtaja Mari Karppinen kertoo tartuntojen kolminkertaistuneen kahdessa viikossa koko maassa.

– Alhaisen rokotekattavuuden osavaltioissa, kuten Wyomingissa tai Alabamassa, tartunnat ovat kasvaneet jopa 700 prosentilla, Karppinen kertoo.

– Myös sairaalahoitoa tarvitsevien potilaiden määrä on kasvanut esimerkiksi Alabamassa. Se on tuplaantunut ja kuolinluvut ovat kasvussa. Näille vakaville tapauksille yhteistä on se, että yli 90 prosenttia tapauksista on rokottamattomia.

Karppisen mukaan rokotteita on ollut yli maan omien tarpeiden jo kuukausia, mutta silti noin 100 miljoonaa amerikkalaisista ei ole ottanut omaa rokotetta. Täysrokotettuja on vähän alle puolet väestöstä.

– Kaikenlaisia lahjuksia on yritetty antaa, mutta tahti on silti hidastunut. Huolestuttavaa on osavaltioiden kertomat tiedot siitä, että miljoonia ja miljoonia rokotteita on menossa vanhaksi heinä- ja elokuun aikana eri puolella maata.

– Osavaltiot pyytävät liittovaltiolta apua, voisiko esimerkiksi parasta ennen-päiväystä pidentää turvallisesti, vai pitäisikö rokotteita antaa jälleen ulkomaille.

Koronarajoitusten tiukentamiselle ei Karppisen mukaan ole paljoa kannatusta. Joihinkin kaupunkeihin on asetettu lisää rajoituksia, esimerkiksi Los Angelesiin otettiin takaisin maskipakko.

– Nyt täällä toivotaan, että rokoteskeptikot, kuten moni johtava republikaanipoliitikko, muuttaisi ääntä kellossa ja alkaisi kampanjoida rokottamisen puolesta. Muutama republikaani näin on lähipäivinä tehnytkin.

Videot

Uusimmat

Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja