Deittisovellusten käyttäjistä paljastui huolestuttava piirre – moni turvautuu tuhoisiin painonhallintakeinoihin

Journal of Eating Disorders -julkaisussa ilmestynyt Harvardin yliopiston tutkimus vihjaa, että Tinderin kaltaisten deittailusovellusten käyttö voi vääristää kehonkuvaa ja altistaa epäterveille painonhallintakeinoille.

Tutkimusta varten yli 1700 yhdysvaltalaiselta 18–65-vuotiaalta aikuiselta kysyttiin deittailusovellusten käytöstä ja epäterveistä painohallintakeinoista, joiksi luettiin oksentaminen, laksatiivien käyttö, paastoaminen, laihdutuslääkkeiden käyttö, lihaskasvua lisäävien ravintolisien käyttö sekä anabolisten steroidien käyttö.

Osallistujien vastaukset osoittivat, että epäterveet painonhallintamenetelmät olivat 2,7–16,2 kertaa suositumpia deittailusovellusten käyttäjien kuin niitä käyttämättömien keskuudessa. Yleisimpiä tekniikoita olivat oksentaminen, laksatiivien käyttö ja paastoaminen.

Yhteensä 183 naista ja 209 miestä kertoivat käyttävänsä deittailusovelluksia. Ryhmään kuuluvista noin puolet kertoi paastoavansa pitääkseen painonsa kurissa. Yksi viidestä naisesta ja yksi kolmesta miehestä kertoi oksentavansa samasta syystä. Yksi neljästä naisesta ja yli kolmannes miehistä kertoi käyttäneensä laksatiiveja. Miehet käyttivät naisia enemmän ravintolisiä ja steroideja kasvattaakseen lihaksiaan.

Syömishäiriöihin keskittynyt hyväntekeväisyysjärjestö Beat linjaa BBC:lle, että riskiryhmään kuuluville deittailusovellusten käyttäjille tulisi tarjota tukea.

Ulkonäkökeskeisyys voi altistaa riskiryhmät riskikäyttäytymiselle

Nettideittailu ja deittailusovellukset ovat tulleet viime vuosien aikana suosituiksi tavoiksi etsiä rakkautta tai seksiseuraa sukupuolesta huolimatta. Mahdollisen kumppanin sopivuutta itselle arvostellaan esimerkiksi ulkonäön perusteella.

Tutkijat ovat huolissaan, että ulkonäkökeskeiset palvelut voivat pahentaa ongelmallista syömiskäyttäytymistä. Tutkimusta johtanut Yalen yliopiston tutkijatohtori Alvin Tran viittaa tutkimuksiin, joissa deittailusovellusten käyttö on yhdistetty huoleen omasta kehonkuvasta sekä epäterveellisiin painonhallintakeinoihin.

Esimerkiksi vuonna 2017 julkaistussa tutkimuksessa Tinder-sovelluksen käyttäjät olivat vähemmän tyytyväisiä kehoonsa ja enemmän häpeissään ulkomuodostaan kuin ihmiset, jotka eivät sovellusta käyttäneet.

Myös syömishäiriöjärjestön edustaja toivottaa tutkimuksen tervetulleeksi. Vaikka epäterveelliset painonhallintamenetelmät eivät tarkoita, että ihmisellä olisi tai hänelle tulisi syömishäiriö, voivat syömishäiriöriskissä olevat kokea ulkonäkökeskeisen ympäristön kannustavan toimintaan, joka on terveydelle haitallista. Heidät tulisi ohjata tuen piiriin.

Lue myös:

    Uusimmat