Suosittu ehkäisymenetelmä yhdistettiin masennukseen – mutta vain tässä iässä

Hormonaalisen ehkäisyn tiedetään voivan vaikuttaa mielialoihin. Tuore yhdysvaltalaistutkimus löysi yhteyden teinityttöjen käyttämien ehkäisypillerien ja masennusoireilun välillä.

Brighamin naistensairaalan tutkimuksessa huomattiin, että e-pillereitä käyttävät 16-vuotiaat tytöt raportoivat useammin masennusoireista kuin hormonaalista ehkäisyä käyttämättömät ikätoverinsa. Ikä näyttää olevan ratkaisevassa asemassa ehkäisypillereiden ja masennusoireilun välillä, sillä muissa ikäryhmissä yhteyttä näiden kahden asian välillä ei löydetty.

Tutkijat huomauttavat tiedotteessa, että moni nainen aloittaa hormonaalisen ehkäisyn käytön teini-iässä – usein pillerien muodossa.

– Teineillä on monia haastavia tunteita käsiteltävinään, joten on erityisen tärkeää tarkastella, miten heillä sujuu, tutkimusta tehnyt hollantilaisen Groningenin yliopiston tohtoriopiskelija Anouk de Wit sanoo. Aiemmin hän on työskennellyt Brighamin naistensairaalan psykiatrisella osastolla.

Teini-ikäiset tytöt ovat haavoittuvassa iässä. Masennusriskiä on kuitenkin punnittava yhdessä ei-toivotun raskauden riskin kanssa.

Yli tuhat osallistujaa

Tutkimukseen osallistui yli tuhat nuorta, 16–25-vuotiasta hollantilaisnaista, joita seurattiin yhdeksän vuoden ajan. Osallistujat raportoivat masennusoireistaan, kuten itkemisestä, uniongelmista, syömisen muutoksista, itsetuhoisuudesta, väsymyksestä, surullisuudesta sekä syyllisyyden ja arvottomuuden tunteista.

Aineiston analysoinnin jälkeen tutkijat huomasivat, että ehkäisypillereitä käyttävät 16-vuotiaat saivat 21 prosenttia korkeammat pisteet masennusoireistaan kuin ehkäisypillereitä käyttämättömät. Ehkäisypillerit olivat yhteydessä suurempaan itkuisuuden, syömisongelmien ja uniongelmien todennäköisyyteen.

Löydökset ilmestyivät JAMA Psychiatry -tiedelehdessä.

Lisätutkimuksia tarvitaan

Tutkijat huomauttavat, että yhteys ehkäisypillerien ja masennusoireilun välillä saattaa olla kaksisuuntainen. Ehkäisypillerit voivat vaikuttaa oireiden vakavuuteen, mutta vakavat oireet voivat saada teinin myös aloittamaan hormonaalisen ehkäisyn. Saattaa olla, että molemmat tekijät vaikuttavat samanaikaisesti.

Löydös olisi hyvä varmistaa jatkotutkimuksissa ja myös muilla populaatioilla ja ehkäisymenetelmillä.

Aiemman tanskalaisnaisilla tehdyn tutkimuksen mukaan kaikki hormonaalinen ehkäisy on yhteydessä kohonneeseen masennusriskiin. Yli miljoonan naisen terveyttä analysoineessa tutkimuksessa suurentunut masennusriski yhdistettiin kaikkiin keltarauhashormonia sisältäviin ehkäisymenetelmiin.

Lue myös:

    Uusimmat