Norjalaistutkimus otti selvää Tinder-käyttäjien seksielämästä – ei niin vilkasta kuin luulit!

2:38

Norjalaistutkimuksen mukaan deittisovellusta käyttävät eivät harrasta seksiä sen useammin kuin muutkaan.

Yllä olevalta videolta selviää, millaista olisi, jos Tinder-keskustelu siirrettäisiin kadulle.

Jos haluaisit päästä petipuuhiin Tinderin avulla, kannattaa varautua pettymykseen.

Tuoreen Personality and Individual Differences -julkaisussa esitellyn tutkimuksen mukaan tinderiläiset eivät itse asiassa harrastakaan seksiä niin paljon kuin moni tuntuu kuvittelevan.

Tilausta olisi lyhyille suhteille, mutta peitto ei heilu

Norjalaisen yliopiston tutkimukseen osallistui yli 600 opiskelijaa, jotka avautuivat sekä aktiivisuudestaan sosiaalisessa mediassa että seksikäyttäytymisestään. 

Selvisi, että Tinderin tapaisia deittisovelluksia käyttävät henkilöt ovat kyllä kiinnostuneita lyhytaikaisista suhteista ja seksistä, mutta eivät oikeastaan harrasta seksiä yhtään sen enempää kuin ne yhtä paljon seksistä kiinnostuneet opiskelijat, jotka eivät käytä mitään sovellusta seuran hakemiseen.

641:stä 19–29-vuotiaasta tutkimukseen osallistuneesta liki puolet oli jossain vaiheessa käyttänyt jotain profiilikuvaan perustuvaa deittisovellusta. Viidesosa heistä oli aktiivisia käyttäjiä. Tinderin ja Bumblen tapaisia sovelluksia käyttäneet oliva kiinnostuneita seksistä ja kuvailivat muun muassa olevansa kiinnostuneita petipuuhista myös vakisuhteen ulkopuolella. 

Sovellusten avulla seksiä ei kuitenkaan heru sen enempää kuin muualtakaan. Sovellukset ovat tutkijoiden mukaan hyvä keino tavata uusia ihmisiä lähialueelta, mutta lopputulos on suurinpiirtein sama kuin perinteisimmissäkin keinoissa, kuten seksikumppanin iskemisessä baarista.

"Miehet ovat innokkaampia"

Esimerkiksi Tinderissä tarjokkaita arvioidaan kuvan ja esittelyn perusteella ja profiili "swaipataan" oikealle, jos se kiinnostaa, vasemmalle, jos ei. Jos kumpikin swaippaa oikealle, syntyy "match". 

Naiset käyttävät sovelluksia tarkkaavaisemmin kuin miehet, ja käyttävät siihen enemmän aikaa. Miehet ovat "tehokkaampia" ja tekevät nopeita päätöksiä.

– Miehet ovat innokkaampia. Tälle on selvät evolutionääriset syyt. Naisilla on miehiä enemmän hävittävää, jos he ryhtyvät puuhiin huonolaatuisten seksikumppanien kanssa. Siksi miehet "swaippaavat" oikealle useammin kuin naiset, sanoo professori Leif Edward Ottesen Kennair.

Käytön syyn taustalla eroja

Tutkimukseen osallistunut kliininen psykologi Ernst Olav Botnen muistuttaa kuitenkin, että myös miehet etsivät sovellusten avulla pitkiäkin suhteita, vaikkakin vakavaa parisuhdetta hakevat ovat toki vähemmistössä. Naiset etsivät sovelluksista lähinnä varmistusta markkina-arvolleen.

– Naiset käyttävät deittisovelluksia miehiä useammin siihen, että tuntisivat olonsa itsestään paremmiksi, toteaa apulaisprofessori Mons Bendixen.

Vain hyvin pieni vähemmistö käytti deittisovelluksia ollakseen uskoton.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja