Ravintolisät nostavat nuorten terveysriskejä – nämä valmisteet erityisen haitallisia

Harvardin yliopiston tutkijat varoittavat teinejä laihdutukseen, lihasten kasvattamiseen ja energian lisäämiseen myydyistä valmisteista. Nuorten käyttämät ravintolisät voivat tuoreen tutkimuksen mukaan johtaa vakaviin terveysongelmiin ja jopa kuolemaan.

Journal of Adolescent Health -julkaisussa ilmestyneessä yhdysvaltalaistutkimuksessa havaittiin, että mainittuihin kolmeen tarkoitukseen myydyt ravintolisät ovat yhteydessä kolme kertaa suurempaan vakavien sairaanhoidollista apua vaativien tilojen todennäköisyyteen nuorilla ihmisillä.

Haitat voivat olla havaittuja suuremmat

Lopputulokseen tutkijat pääsivät perehtymällä Yhdysvaltain elintarvike- ja lääkeviraston vuosina 2004–2015 rekisteröimiin vahingollisiin tapahtumiin. Tutkijat analysoivat 0–25-vuotiaiden käyttämien ravinto- ja vitamiinilisien käytön yhteyttä esimerkiksi kuoleman, pysyvien vammojen sekä sairaalahoidon riskiin.

Tutkijat huomasivat, että lähes tuhat hoitoa vaatinutta tapahtumaa liittyi ravintolisiin tai vitamiineihin. Tapauksista noin 40 prosenttia oli yhteydessä vakaviin terveydellisiin haittavaikutuksiin. Loput tapauksista johtivat lääkärikäynteihin. Ravintolisät olivat yhteydessä valtaosaan tapahtumista.

Laihdutukseen, lihasten kasvattamiseen ja energian lisäämiseen tarkoitetut valmisteet olivat yhteydessä lähes kolme kertaa suurempaan terveydelliseen riskiin verrattuna vitamiineihin.

Seksuaalisiin toimintahäiriöihin ja suoliston puhdistamiseen tarkoitetut valmisteet olivat yhteydessä kaksinkertaiseen vakavan terveydellisen haittavaikutuksen riskiin verrattuna vitamiineihin.

Tutkimusta johtanut Harvardin yliopiston tutkija Flora Or arvelee NBC News -uutiskanavalle, että ravintolisien käytön haitat nuorilla saattavat olla vielä havaittuakin suuremmat.

– Tutkimuksemme näyttää vain hyvin pienen osan suuresta kansanterveydellisestä ongelmasta, Or sanoo.

Kolme mahdollista syytä ilmiöön

Tutkijat arvelevat, että ravintolisät voivat aiheuttaa terveysongelmia kahdella tapaa.

Ensimmäinen syy on, että valmisteet voivat sisältää ainesosia, joita ei mainittu tuotteiden etiketeissä. Toinen vaihtoehto on, että valmisteita käytettiin toisten ravintolisien tai reseptilääkkeiden kanssa.

Lisäksi nuoret voivat olla alttiimpia ravintolisien haittavaikutuksille, koska he saattavat ajatella enemmän olevan parempi, uskovat uutiskanavien haastattelemat lastenlääkärit.

Kreatiini nimettiin erityisen haitalliseksi

Erityisesti lihasten kasvuun ja suorituskyvyn parantamiseen markkinoitu kreatiini voi lääkäreiden mukaan olla nuorille haitallista. Kreatiini voi aiheuttaa nestehukkaa ja lisätä joidenkin tutkimusten mukaan munuais- ja maksavaurioiden riskiä. Kreatiinin mahdollisia haittoja lisää se, että teinien on helppo ostaa kyseistä ravintolisää.

Turvallisin tapa kasvattaa lihaksia ja kerryttää vitamiineja on syödä runsaasti proteiinia, kasviksia ja hedelmiä sisältävää ruokaa sekä harrastaa lihaskuntoliikuntaa.

Lue uusimmat lifestyle-artikkelit.

Sosiaalipsykologi Janne Viljamaa ja kirjailija-muusikko Timo Rautiainen pohtivat videolla, miten selviytyä teinin kanssa.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja