Nuoren naisen kuvapari paljastaa: Syömishäiriö ei välttämättä näy ulospäin

Puhuttelevan muutoskuvan jakanut nainen muistuttaa, että se mitä näet ulospäin, ei ole koko totuus. Terveen näköisessä vartalossa voi asua hyvinkin onneton ihminen.

Millaisia mielikuvia sinulle syntyy syömishäiriöistä? Monet ajattelevat syömishäiriöisen näyttävän automaattisesti riutuneelta ja luisevalta, mutta läheskään aina näin ei ole. Nuoren naisen, Carissa Seligmanin jakama muutoskuva toimii meille jokaiselle hyvänä muistutuksena siitä, että syömishäiriö ei aina näy ulospäin. Mieli voi olla todella sairas, vaikka ulkonäkö kertoisi aivan toista kieltä. 

– Syömishäiriöstä kärsivä tyttö ei aina näytä ”pelottavan laihalta”. Itse asiassa, hän ei välttämättä ole edes hoikin tyttö huoneessa, Seligman kertoo jakamansa kuvaparin yhteydessä.

Nainen kertoo vasemmanpuoleisessa, vuonna 2005 otetussa kuvassa ryhtyneensä jälleen syömään kuukausia kestäneen kituutusjakson jälkeen, jolloin hän eli lähinnä pelkällä kahvilla. Mutta kun hän ryhtyi jälleen syömään, hän ei pystynyt enää lopettamaan.

Jos kuva ei näy, voit katsoa sen täältä

– Tunsin oloni kauheaksi. Mitään niistä asioista, jotka saivat minut nälkiinnyttämään itseäni, ei oltu ratkaistu, löydetty tai keskusteltu, ja ryhdyin täyttämään tätä tyhjyyttä ruoalla, nainen kertoo.

Naisen yksi sen aikaisista pahimmista painajaisista toteutui; hänen painonsa alkoi nousta, ja ainoa mitä hän halusi, oli päästä kertyneistä kiloista jälleen eroon. Ruoka alkoi hallita hänen mieltään yhä enenevissä määrin. Syömisestä ja laihduttamisesta tuli kierre, joka seurasi naisen mukana monta vuotta. Liian monta vuotta.

Jos kuva ei näy, voit katsoa sen täältä

– Yksitoista vuotta! Yhdentoista vuoden ajan minulla oli kamala suhde ruokaan, vartalooni ja mieleeni, Seligman paljastaa.

"Olin vihdoin vapaa etsimään asioita, jotka tuottivat minulle iloa"

Jotta yksikään ihminen ei joutuisi kamppailemaan ongelman kanssa yhtä kauan kuin hän teki, Seligman haluaa nyt kertoa ongelmistaan ja siitä, miten hän löysi niihin ratkaisun.

– Vuonna 2016 muutamia asioita tapahtui. Minut otettiin vakavasti töissä ja ymmärsin, että olin hyvä siinä, mitä tein. Tämä auttoi vahvistamaan itsetuntoani ja oman arvon tunnettani. Lakkasin käyttämästä alkoholia laastarina. Olin vihdoin vapaa etsimään asioita, jotka tuottivat minulle iloa.

Jos kuva ei näy, voit katsoa sen täältä

Seligman on kulkenut todella pitkän matkan pisteeseen, jossa hän on tällä hetkellä – hyvään ja terveellisen elämään. Omiin kokemuksiinsa perustaen nainen muistuttaa, että ongelmiin ei ole olemassa nopeita tai yksinkertaisia ratkaisuja. Jokaisen tulee löytyy omat keinonsa, eikä se välttämättä ole helppoa, mutta todellakin sen arvoista. 

– Sisimmän tulee olla kunnossa, ennen kuin voit rakastaa mitään ulkoisia seikkoja, nainen muistuttaa.

Lähde: Cosmopolitan

***

1:32

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja