Apteekista apua laihdutukseen? Ylilääkäri arvioi

Ylilääkäri Annikka Kalliokoski tyrmää laihdutuslääkkeiden ja -valmisteiden lupaukset. Vaarallisia haittavaikutuksia aiheuttaneita lääkkeitä on jopa jouduttu vetämään myynnistä.


Apteekeissa myydään lukuisia tuotteita, jotka lupaavat tarjota tukea laihdutukseen. Voisiko apu painon pudotukseen löytyä pilleripurkkien keskeltä?


– Yleisesti ottaen ei ole mitään näyttöä siitä, että nämä valmisteet auttaisivat, Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimean ylilääkäri Annikka Kalliokoski tyrmää.


Kalliokosken mukaan tällä hetkellä Suomessa myydään laihdutuslääkkeenä vain orlistaattia, jonka periaatteessa kuuluisi estää rasvojen imeytymistä elimistöön.
– Apu laihtumiseen on kuitenkin hyvin marginaalista eikä mitenkään merkittävää ja edellyttää elämäntapamuutosta. Tämänkin tuotteen käyttöohje muistuttaa ruokavalion ja liikunnan tärkeydestä, Kalliokoski toteaa.


Aiemmin Suomessa on myyty myös rimonabanttia ja sibutramiinia, jotka vaikuttivat ruokahalua vähentävästi keskushermoston kautta. Ne kuitenkin vedettiin markkinoilta psyykkisten ja sydän ja verisuonihaittojen vuoksi jo muutama vuosi sitten.


Laihdutuksen tueksi kaupiteltavat ravintolisät ovat Kalliokosken mukaan niin ikään tehottomia. Hän epäileekin lupaillun tehon piilevän tosiasiassa valmisteen käytön rinnalla suositellussa säännöllisessä liikunnassa ja terveellisessä ruokavaliossa. Ravintolisät ja luontaistuotteet rinnastetaan ravintovalmisteiksi, ei lääkkeiksi, ja siksi niitä ei tutkita.


– Ravintolisien kohdalla riittää ilmoitus EVIRA:an, että tuomme tällaisen ravintolisän kauppoihin. Mitään tutkimuksia luvatuista vaikutuksista ei tarvita, Kalliokoski huomauttaa.


Kuluttajan täytyykin vain luottaa valmistajaan ja maahantuojaan, että valmiste on laadukas. Kalliokoski suositteleekin hankkimaan ravintolisät ja luontaistuotteet suomalaisista kaupoista tai apteekeista.

Itse hän suhtautuu laihdutusvalmisteisiin silti rahan hukkana. Hän mainitsee varoittavana esimerkkinä tuotteen, jota markkinoidaan lääkärien hyväksymänä tai jopa suosittelemana.


– Aina, kun laihdutusvalmisteen mainoksessa näytetään ”ennen ja jälkeen” -kuvia, voi olla melko varma siitä, että varsinaisia kliinisiä tutkimuksia ei ole tehty. Siis sellaisia, jossa satunnaistettiin riittävä määrä ihmisiä kahteen eri ryhmään, jossa toinen saisi kyseistä laihdutusvalmistetta ja toinen lumetta (ilman että tutkittavat tai tutkijat tietäisivät, kuka saa mitäkin), seurattaisiin riittävän pitkä aika ja sitten verrattaisiin tuloksia ryhmien kesken.


Kalliokoski harmittelee, että kalliilla mutta tehottomilla tuotteilla voidaan huijata painonsa kanssa epätoivoisesti kamppailevia. Valmisteesta voi hänen mukaansa olla hyötyä vain, jos käyttäjää kannustetaan samalla terveellisen ruokavalion ja liikunnan pariin.


– Itse pillerillä ei ole vaikuttavaa voimaa, mutta toisaalta, jos se tuo ihmiselle motivaatiota laihdutukseen ja auttaa sitä kautta, mikä minä olen sitä tuomitsemaan.


Ainoastaan yksi apteekkien laihdutustuote saa Kalliokosken siunauksen.


– Jos terveydenhuollon ammattilaisen kanssa on suunniteltu laihdutuksen aloitus erittäin vähäkalorisella dieetillä, niin silloin apteekin ateriankorvikevalmisteista voi olla apua.

Lääkkeiden turvallisuus puhuttaa. 24:25

Lue myös:

    Uusimmat