Mainos

DDT-myrkky halutaan kieltää kokonaan

Maailman luonnonsäätiö WWF vaatii tuholaismyrkky DDT:n käytön kieltämistä kaikkialla maailmassa vuoteen 2007 mennessä. Tappavan vaarallista DDT:tä käytetään maailmassa edelleen tuhansia tonneja vuodessa, pääasiassa malarian leviämisen ehkäisemiseen. Teollisuusmaissa sen käyttö kiellettiin jo muutama vuosikymmen sitten.

WWF:n tänään julkistaman raportin mukaan DDT aiheuttaa vakavia haittoja ihmisille ja eläimille: syöpien määrä kasvaa, imetys ja lisääntyminen vaikeutuvat. DDT:tä tuotetaan maailmassa noin 35 tonnia vuodessa. Suuria tuottajamaita on viisi, mutta ainetta tuodaan maahan ja käytetään laillisesti kymmenissä maissa, esimerkiksi Meksikossa. DDT kulkeutuu luonnon kiertokulussa pitkiä matkoja ja kertyy ihmisten ja eläinten elimistöihin. WWF:n mukaan mm. keskellä Tyyntä valtamerta sijaitsevalla Midwayn saarella elävien albatrossien elimistössä on suuria kääriä DDT:tä, PCB:tä ja muita myrkkyjä.

WWF esittelee raportissaan myös DDT:n käytölle vaihtoehtoisia tapoja torjua malariaa. Tehokkaiksi, taloudellisiksi ja ympäristölle sekä ihmisille turvallisiksi torjuntakeinoiksi ovat osoittautuneet vuoteiden ylle asetettavat ja vaarattomilla torjunta-aineille kyllästetyt moskiittoverkot, tuoksullaan haitallisia hyönteisiä houkuttelevat loukut ja matalariskisten torjunta-aineiden vuorottelukäyttö vastustuskykyisten kantojen ehkäisemiseksi. Moskiittoja voidaan torjua hyvin myös muokkaamalla maaperää niiden lisääntymistä estäväksi ja käyttämällä tuholaisten luonnollisia vihollisia ja steriilejä tuholaisia.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.