Mainos

Clinton voitti Puerto Ricossa

Hillary Clinton on voittanut Puerto Ricon esivaalin ennusteiden mukaan varsin mittavalla marginaalilla.

Osasyynä äänivyöryyn lienee ollut se, että saaren asukkaat pitävät suuresti Hillaryn miehestä Bill Clintonista.

Barack Obaman ennustetaan puolestaan voittavan esivaalikierroksen vihoviimeiset esivaalit huomenna Montanassa ja Etelä-Dakotassa.

Senaattori Obama on varmistellut omia asemiaan eroamalla kiistaa aiheuttaneesta kotiseurakunnastaan. Obaman vaalikampanja on ollut hätää kärsimässä chicagolaisseurakunnan pastorin Jeremiah Wrightin skandaalinkäryisien lausuntojen vuoksi.

Wrightin mukaan Yhdysvallat voi syyttää osittain omaa ulkopolitiikkaansa syyskyyn 2001 terrori-iskuista. Hän on vihjannut myös, että Yhdysvaltain hallitus on levittänyt hi-virusta mustaihoisiin.

Yhdysvaltain demokraattipuolueen esivaalisotku ja puolueen presidenttiehdokkuus eivät ota selvitäkseen.

Toissapäiväisessä kiivassävyisessä ja kitkerässä kokouksessa päästiin vihdoin sopuun siitä, miten aiemmin esivaaleista diskattujen osavaltioiden äänet jaetaan ehdokkaiden kesken. Sekään ei juuri selkeyttänyt tilannetta.

Sääntökomitean vaivalla veivaama kompromissitulos ei tyydyttänyt senaattori Hillary Clintonia, joka uhkasi jatkaa puoletta repivää taistelua.

- Rouva Clinton on pyytänyt minua varaamaan hänelle oikeuden viedä tämä päätös valtakirjavaliokuntaan, uhoaa kokouksessa Clintonia edustanut Harold Ickes.

Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että Clinton voi halutessaan pitkittää kiistaa kuukauden päässä olevaan kokoukseen ja jopa elokuun Denverin puoluekokoukseen saakka.

Vaikea kompromissi

Sääntökomitea päätti kokouksessaan, että sääntörikkeiden vuoksi ilman esivaaliedustusta jätetyt Florida ja Michigan päästetään mukaan elokuun puoluekokoukseen, mutta jokaisella niiden valitsijoista on vain puolikas ääni.

Tämä tyydytti osavaltioita ja Clintonin vastaehdokasta Obamaa, mutta ei Clintonia. Ehdokkaat eivät kampanjoineet osavaltioissa, eikä Obama ollut edes vaalilistoilla Michiganissa.

Koska Clinton voitti molemmat osavaltiot, hän on vaatinut että hänelle annetaan vaalitulosten mukainen määrä valitsijoita niistä. Sääntökomitea jakoi äänet kuitenkin siten, että Clinton sai kaikkiaan 87 ääntä ja Obama 63.

Clintonin asenne hajottaa puoluetta

Clintonin leiri ja kannattajat olivatkin kokouksen aikana sekä sen jälkeen raivon vallassa.

- Ei yhtenäisyyttä ilman Hillarya, kannustaa suosikkiaan Donna England.

Jotkut kiihkeimmistä Clintonin kannattajista itkivät ääneen.

- Denver, Denver, huusivat Clintonin puoltajat kokouksen aikana vaatien, että kiista pitäisi viedä puoluekokoukseen.

Tämä olisi kuitenkin monien poliittisten analyytikkojen mukaan kuolinisku demokraattipuolueen haaveille päästä Valkoiseen taloon.

(MTV3-STT)

Lue myös: (31.5.2008)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.