Chromessa voi pian tulla vastaan kauhistuttava varoitus tutuillakin sivustoilla – ei syytä huoleen, mutta muista nämä asiat

0:30

Google on julkaissut suositusta Chrome-selaimestaan uuden version, Chrome 68:n. Uudessa versiossa on ominaisuus, jonka Cnet-sivuston mukaan Google on puhunut ensi kerran jo lähes kaksi vuotta sitten.

VIDEO: Näin voit tilata itsellesi kaiken Googlen sinusta tallentaman datan

Chrome-selain ilmoittaa tästä lähtien aina, jos verkkosivusto käyttää http-protokollaa. Sivuston verkko-osoitteen eteen ilmestyy teksti, jossa lukee "Not secure", "Ei turvallinen".

Muutoksen myötä Google pyrkii kannustamaan verkkosivuja siirtymään selkeästi turvallisempaan https-protokollaan, joka salaa käyttäjän yhteyden selaimen ja verkkosivua ylläpitävän tietokoneen välillä.

Tavallisille ihmisille on tarkoitus tehdä helpommin ymmärrettäväksi, milloin yhteys todella on suojattu. Jos sivusto käyttää vain http-protokollaa, voi pahimmassa tapauksessa verkkorikollinen päästä varastamaan sivustolle annettuja tietoja, kuten salasanoja tai luottokorttinumeroita.

Google ei siksi suosittelekaan tällaisten tietojen antamista suojaamattomille sivustoille.

Ilmoitusta ei tarvitse pelätä

Jos "Ei turvallinen" tai "Not secure" -ilmoitus tutulla sivustolla tulee vastaan, ei syytä huoleen kuitenkaan ole.

Esimerkiksi Viestintävirasto muistuttaa, että teknisessä mielessä verkkoselailu ei tämän käytännön myötä muutu yhtään turvattomammaksi tai turvallisemmaksi kuin ennen.

BBC kuitenkin suosittelee turvallisuuden varmistamiseksi käyttämään http-protokollaa hyödyntävillä sivustoilla vaikeasti arvattavia salasanoja sekä pitämään laitteen selaimen ja ohjelmistot ovat päivitettyinä.

Jos sivustoilla on mahdollista valita esimerkiksi kaksivaiheinen tunnistautuminen, sitä kannattaa hyödyntää.

Tällä hetkellä ilmoitus sivun turvallisuusongelmista näkyy Chromessa lähinnä vain http:tä hyödyntävillä sivustoilla, jotka keräävät salasanoja, luottokorttitietoja, ihmisen tietoja sekä kaikilla http-sivustoilla, joilla käyttäjä vierailee incognito-tilassa.

Lokakuussa varoitusteksti päivittyy punaiseksi. Google aikoo syksyllä myös poistaa kokonaan monilla sivustoilla, kuten MTV.fi-osoitteessa, näkyvät "Turvallinen" -merkinnät.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja