Chris kärsii pumpulifobiasta – ei voi sietää vanun kosketusta: "Tunnen oloni sairaaksi, kun ajattelen sitä"

0:39
Onko sinulla trypofobia? Katso video ja saat tietää, podetko reikä- ja rykelmäkammoa.

Chris vihaa vanua ja kärsiikin pumpulifobiasta. Mies ei kykene edes ajattelemaan sitä, miltä vanun "narahtelu" tuntuu.

Chris Hallilla on ongelma, johon harva voi samaistua: hän kammoaa vanua ja pumpulia. Mies ei tahdo kuulla puhuttavan vanusta, tai varsinkaan koskea siihen. Chris ei edes kykene kutsumaan vanua sanalla "vanu".

– Sydämeni hakkaa, suuni täyttyy syljestä, karvat niskassani ja käsissäni seisovat pystyssä, menen kananlihalle, varpaani kipristyvät ja puristan käteni nyrkkiin. Tunnen oloni sairaaksi, kun ajattelen sitä hyvin yksilöllistä tapaa ja tuntemusta, jolla vanu nirskahtelisi sormieni välissä, Chris kuvailee The Guardianissa.

Vanukammolla on myös nimi: bambakomallofobia.

Ei kestäyt vanua edes lapsena

Chris muistaa kärsineensä kammostaan jo lapsena: hänellä ei ollut pehmoleluja eikä hän voinut koulussa askarrella pumpulin avulla. Lopulta Chris alkoikin vältellä pumpulia ja vanuja parhaansa mukaan.

– Oli melko helppoa välttää vanua, kunnes lapseni alkoivat saapua maailmaan. Sitä ei oikein voi välttää, kun sinun täytyy puhdistaa vauvan peppu ja kosteuspyyhkeistä tulee ihottumaa, Chris kuvailee.

Mies on lapsia saatuaan onnistunut koskettamaan pumpulituotteita, mutta inhoaa sitä edelleen. Hän pelkäsi, että siirtää kammonsa 5, 11- ja 17-vuotiaisiin lapsiin. Sen sijaan nämä pitävät isänsä pelkoa outona ja huvittavana, kuten monet muutkin.

– Olen alkanut ajatella, että nyt, 48-vuotiaana, tämä kenties olisi jotakin, mikä minun täytyy kohdata ja hoitaa, Chris kuvailee.

"Hetkinen, enkö ole ainoa, jolle tämä on ongelma?"

Yllättäen Chris ei olekaan tuskansa kanssa yksin. Sosiaalisessa mediassa moni miehen tekstin lukenut kertoo kammoavansa vanua ja tunnustaa kärsivänsä "pumpulifobiasta".

– Lol, luulin, että olen ainoa, nimimerkki JaMiE c kirjoittaa Twitterissä.

– Hetkinen, enkö ole ainoa, jolle tämä on ongelma? Natalie Schuck ihmettelee.

"Olen kyennyt pitämään naisystäväni meikkivanua peukalon ja etusormen välissä"

Ongelmaansa kyllästynyt Chris kävi terapeutin puheilla ja sai kuulla, että voisi saada tilanteen hallintaan harjoituksilla ja terapiakäynneillä. Hän saikin mukaansa tehtäviä, joilla voittaa fobiansa.

– Muutaman viikon ajan olen kokeillut muutamia terapeuttini ehdotuksia, joista ensimmäinen oli, etten kutsu vanua lyhenteellä cw (sanoista cotton wool), vaan kutsun sitä sen oikealla nimellä, Chris kuvailee.

– Olen kyennyt pitämään naisystäväni meikkivanua peukalon ja etusormen välissä (liikuttamatta niitä) 30 sekunnin ajan ja vain puskemalla läpi tavanomaisen kauhureaktioni.

Chris uskookin, että hidas altistus vanulle voisi lopulta auttaa hävittämään kammon.

Haluaa päästä yli ongelmastaan

Chris toivoo voivansa näyttää lapsilleen, että käsittelee ja pääsee yli fobiastaan.

– Ehkä sillä voisi olla jotain odottamattomia seurauksia. Kenties näkisin, että muitakin elämän epämukavia asioita, joita vältämme, voi myös käsitellä.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja