13:23

Tämä mies ei ole syönyt tavallista kotiruokaa 29 vuoteen – kärsii samasta häiriöstä kuin pikaruoasta sokeutunut teini

Brittinuori sokeutui köyhän ruokavalion vuoksi – urheilulääkäri Pippa Laukka kertoo, mitkä ovat karmivimmat tapaukset Suomessa

Colston Hughes ei kykene syömään lämmintä, normaalia kotiruokaa. Mies pelkää, että hänen ongelmansa periytyy myös hänen tyttärelleen.

Yllä olevalla videolla: Brittinuori sokeutui köyhän ruokavalion vuoksi – urheilulääkäri Pippa Laukka kertoo, mitkä ovat karmivimmat tapaukset Suomessa

Colston Hughes ei kykene syömään mitään lämpimäksi valmistettua ruokaa. Colston, 32, otti jo teini-ikäisenä eväät mukaansa illanistujaisiin – ja nyt mies pelkää, että siirtää tapansa lapselleen.

Colstonilla on ARFID, syömishäiriö, jossa ruoan tekstuurit tai muut ominaisuudet tekevät syömisestä mahdotonta. ARFID nousi otsikoihin sen jälkeen, kun brittinuori sokeutui rajoittuneen ruokavalionsa vuoksi.

"Lämpimien aterioiden tuoksu ja ulkonäkö tekevät oloni sairaaksi"

Colston on syönyt jo 29 vuoden ajan vain esimerkiksi perunalastuja, purkkispagettia ja jälkiruokia.

– Lämpimien, kokattujen aterioiden maku, tekstuuri, tuoksu ja ulkonäkö tekevät oloni sairaaksi. En koskaan tule ymmärtämään, miten kansamme suosikkiruoka ovat ranskalaiset, ne tuntuvat aivan kammottavilta, englantilainen Colston kuvailee Metro-lehdelle.

Hän ei ole kyennyt syömään lämmintä ateriaa sen jälkeen, kun täytti kaksi vuotta. Jos pikkulapsena Colston oksensi ruoan minuuteissa. Koulussa mies kärsi nälästä, koska ei kyennyt syömään tarjottua kouluruokaa, vaan vain jälkiruoat.

– Totuin syömään yhden aterian päivässä 4-5 vuoden ajan. Olin niin tottunut siihen, etten tajunnut kehoni tottuneen olemaan nälässä, Colston kuvaa.

Colston perheensä kera. Jos julkaisu ei näy, katso se täällä.

Ruokaongelmat aiheuttavat kitkaa kotona

Nykyisin Colston on terveessä painossa, mutta hänellä on kuitenkin edelleen ongelmia ruokien kanssa. Colston korvaakin ruokia proteiinipatukoilla ja ravintoainejuomilla.

– Kotimme on kuin sirkus. Kun menemme ulos syömään, se ei käy hetken mielijohteesta, koska syön (ravintolassa) vain jälkiruoan. Eli minun pitää syödä ennen kuin lähdemme, mikä on hieman stressaavaa, kun rouvani haluaisi meidän vain menevän romanttiselle illalliselle, Colston kuvailee.

Pelkää 3-vuotiaansa puolesta

Nyt Colston lisäksi pelkää, että on siirtänyt ongelman 3-vuotiaaseen tyttäreensä Hollyyn. Colstonilla on neljä lasta, ja Holly ei Colstonin mukaan enää syö kaikkea hänelle tarjottua. Mies onkin hyvin huolissaan tytöstä.

Colston kokkaa ruokia lapsilleen, mutta Holly ei esimerkiksi syö isänsä tekemiä aamupaloja. Tyttö syö esimerkiksi ranskalaisia, herneitä, maissia ja kinkkua, mutta oksentaa joistain ruoista samalla tavalla kuin Colston lapsena.

– Olen itse siinä vaiheessa, etten enää muutu kovin paljon, mutta mitä Hollyyn tulee, yritän syödä tytön kanssa paremmin, jotta häntä ei pelottaisi, Colston sanoo.

– Minulle kyse on enemmän vain tytön auttamisesta.

Sekä Holly että Colston inhoavat myös esimerkiksi hammastahnan makua, vaikka Colston peseekin hampaitaan näyttääkseen lapsille esimerkkiä. Hollylta on testeissä löytynyt viitteitä autismista.

Toivoisi lisää apua tilan käsittelemiseen

Colstonin elämänlaatu on parantunut sen jälkeen, kun hän on alkanut kuntoilla ja juoda ravintoainerikkaita ateriankorvausjuomia. Mies haluaisi kuitenkin lisää apua itsensä ymmärtämiseen ja syömishäiriön voittamiseen.

– Suurin osa ruoastani on niin sanottua beigeä ruokaa. Olen vasta alkanut ymmärtää, että kyseessä voi olla mielenterveyden ongelma. Haluan vain jonkun sanovan "sinussa on tämä asia vialla", haluan tiedon siitä, etten vain keksi tätä päästäni, Colston sanoo.

Lähteet: Metro.co.uk

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja