Chirac EU:n laajenemisen kannalla

Ranskan Presidentti Jacques Chirac antoi tänään voimakkaan tukensa Euroopan unionin laajenemiselle. Chiracin mukaan Ranska tekee kaikkensa, jotta hallitusten väliset neuvottelut unionin elinten uudistamiseksi onnistuvat.

Chirac sanoo laajentumisen tukevan Euroopan rauhaa ja demokratiaa sekä vahvistavan unionia. Chirac nosti asian esille esitellessään Ranskan puheenjohtajakauden ohjelman EU:n parlamentille Strasbourgissa. Ranskan kausi alkoi viime lauantaina ja jatkuu vuoden loppuun. Ranskan kauden ohjelmaa tervehdittiin enimmäkseen myönteisesti. Lähes kaikki puolueryhmien johtajat viittasivat Ranskan voittamaan jalkapallon Euroopan mestaruuteen. EU:n puheenjohtajuuden toivottiin sujuvan yhtä onnekkaasti. Eräät edustajat ilmaisivat pettymyksensä siitä, että Chirac ei viitannut mitenkään kiisteltyyn Itävalta-boikottiin.

Äärioikeistolaiseen FPÖ-puolueeseen kuuluvat parlamentaarikot tuomitsivat sen, että Chirac poistui salista, kun ensimmäinen itävaltalainen sai puheenvuoron. Vihreiden ryhmään kuuluva edustaja Matti Wuori arvioi, että Chirac menetteli viisaasti, kun ei puhunut Itävallan tapauksesta.
-Se olisi ollut hyvin huonoa politiikkaa, Wuori sanoi. Yleisen arvion mukaan Ranska haluaa lykätä Itävallan vastaisen boikotin ratkaisut ensi vuoteen. 14 EU-maata jäädytti hallitusten välisiä suhteitaan Itävallan kanssa FPÖ:n noustua maan hallitukseen.

Ei puuttumista päivämäärään<?LL_ARTICLEIMG ID=19251 ALIGN=RIGHT>

Chiracin puhetta seurattiin suurennuslasilla hänen puhuttuaan Berliinissä viime viikolla "kahden nopeuden" Euroopasta. Chirac ehdotti EU:lle eräänlaista tienraivaajana toimivaa pioneerimaiden ryhmää, jossa vetojuhtina olisivat Ranska ja Saksa. Nytkin Chirac korosti niin sanottua vahvistetun yhteistyön tärkeyttä jäsenmaiden välillä.

-Aikeena ei ole jakaa eurooppalaisia. Sen tarkoituksena on luoda laajenevalle unionille joustavampi työtapa, joka sallii yhteistyötä niiden maiden välillä, jotka haluavat edetä nopeammin, Chirac sanoi. Joulukuussa Nizzan huippukokouksessa on määrä vahvistaa EU:n rakenteiden uudistus. Ilman onnistumista neuvotteluissa on turha pohtia seuraavia askeleita, Chirac sanoi.

Ranska pyrkii pohjustamaan päätöksiä jo lokakuussa Biarrizin epävirallisessa huippukokouksessa. Ennen uusien maiden liittymistä unionin on sovittava mm. EU-komissaarien lukumäärästä ja jäsenmaiden äänten painotuksesta ministerikokouksissa. EU neuvottelee parhaillaan liittymisestä 12:n Keski- ja Itä-Euroopan maan kanssa. Unionin tavoitteena on olla valmis laajentumiselle vuoden 2003 alusta lähtien. Presidentti Chirac ei puheessaan ottanut kantaa päivämäärään, jolloin uusia jäseniä otettaisiin.

Pioneeriryhmä epäilyttää

Konservatiiviryhmän puheenjohtaja, saksalainen Hans-Gert Pöttering tuki Ranskan puheenjohtajakauden ohjelmaa. Chirac naureskeli tyytyväisenä, kun Pöttering toivoi Ranskan kauden olevan yhtä menestyksekäs kuin maan jalkapallojoukkueen esitys EM-kisoissa.

Paavo Lipponen

Sosialistiryhmän espanjalainen puheenjohtaja Enrique Baron Crespo katsoi Ranskan joukkueen kokoonpanon jo sinänsä olevan "pioneerimainen" osoitus siitä, että monikansallinen ja monirotuinen Eurooppa on mahdollista toteuttaa. Chiracin ajatus EU-maiden pioneeriryhmästä on saanut epäilevän vastaanoton. Esimerkiksi pääministeri Paavo Lipponen on ollut sitä mieltä, ettei unioniin saa rakentaa ydintä, johon valittaisiin vain tiettyjä maita.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat