Caster Semenya hävisi oikeustaistelun IAAF:lle testosteronitasoista

Caster Semenya uuteen ennätykseen 600 metrillä 4:00
Videolla Caster Semenyan ennätys 600:lla metrillä.

Kaksinkertainen olympiavoittaja Caster Semenya hävisi oikeustaistelun kansainväliselle yleisurheiluliitto IAAF:lle testosteronitasoista, kertoo The Guardian. Tämä tarkoittaa sitä, että mikäli Semenya haluaa kilpailla kansainvälisellä tasolla, tulee hänen käyttää lääkitystä, joka laskee testosteronitasoja. 

Päätös julkistettiin kolmen hengen työryhmän kuukauden mittaisen tutkimuksen jälkeen. Urheilutieteilijä Ross Tucker sanoo, että Semenya tulee juoksemaan 800 metrin matkan seitsemän sekuntia hitaammin. IAAF:n sääntö tulee koskemaan juoksumatkoja 400:sta metristä mailiin. 

Semenya oli vienyt asian oikeuteen, sillä IAAF oli suunnitellut seksuaalisesti eri tavalla kehittyneille naisurheilijoille pakollisia hormonihoitoja alentamaan testosteronitasoja. Semenyan mielestä linjaus on syrjivä, epäreilu ja mahdollisesti terveysriskin aiheuttava. 

Viime kuussa pidetyn kuulemisen jälkeen IAAF ilmoitti linjauksensa tarkemman syyn. Se haluaa naisille tasapuoliset mahdollisuudet kilpailemiseen ja mahdollinen menestys muodostuisi lahjakkuuden sekä kovan työn perusteella. 

99 prosentilla naisista testosteronitasot ovat 0,12-1,79 nmol/L, kun taas Semenyalla tasot ovat miesten luokkaa 7,7-29,4 nmol/L välillä. IAAF:n perusteli päätöstään sillä, että korkeat testosteronitasot antavat etua koossa ja voimakkuudessa.

Sen vuoksi liiton mielestä on reilua vaatia korkean testosteronitason omaavia urheilijoita alentamaan tasojaan 5 nmol/L alle vähintään kuuden kuukauden ajaksi, mikäli he tahtovat kilpailla kansainvälisellä tasolla 400 metrin ja mailin välisillä matkoilla.

IAAF:n oli tarkoitus saada esitys voimaan jo viime vuoden marraskuussa, mutta oikeusjuttu viivästytti sen käyntiin laittamista. Se tulee käyttöön samantien oikeusjutun päättymisen jälkeen. IAAF:n terveys- ja tiedeosaston johtaja tohtori Stephane Bermon kertoo, että sääntö varmistaa kilpailun reiluuden.

– Historiallinen syy sille, että miksi miehet ja naiset kilpailevat eri luokissa on se, että muuten naiset eivät voittaisi yhtään mitaleja. Testosteronitasot ovat merkittävin tapa kertoa ero eri sukupuolten välillä. Puhumme naisista, jotka kilpailevat miesten testosteronitasoilla. Yleensä se on 20 tai 25 nmol/L. Se on silloin hyvin korkea, Bermon sanoo.

Lue myös:

    Uusimmat