Mainos

Camp Davidin neuvottelut veitsenterällä

Lähi-idän rauhanneuvottelujen pelätään päättyvän ilman minkäänlaista sopimusta. Israelin pääministeri Ehud Barak on uhannut lähteä neuvottelupaikalta Camp Davidista; hän syyttää palestiinalaisia siitä, että he eivät ole halukkaita rauhaan.

Israelin parlamentin Knessetin enemmistöjohtaja Ofir Pines on vahvistanut Barakin lähtöaikeet. Hänen mukaansa Barakin mukana Israeliin palaa koko neuvotteluryhmä. Pinesin mukaan Yhdysvaltain neuvottelijat ovat tehneet kaiken voitavansa rauhanneuvottelujen onnistumiseksi, mutta mitään ei ole enää tehtävissä.

Palestiinalaiset ovat puolustaneet johtajansa Jasser Arafatin taipumattomuutta. -Jos kokous epäonnistui, koska me pysyimme kansallisten oikeuksiemme takana, niin se on voitto meille, presidentti Arafatille ja hänen neuvottelijoilleen, sanoi Diab al-Louh, Palestiinan vapautusjärjestöön PLO:hon kuuluvan Fatahin puhemies.

Jerusalem syynä umpikujaan

Sekä Israel että palestiinalaiset vaativat Jerusalemia pääkaupungikseen. Palestiinalaiset haluavat täyden itsehallinnon vaatimilleen Itä-Jerusalemin alueille. Israel ei kuitenkaan ole valmis luovuttamaan alueiden täydellistä hallintoa palestiinalaisille.

Huippukokouksesta on saatu vain muutamia kuvia

Kokouksen kulusta tihkui päivän aikana erittäin vähän tietoja uutissulun vuoksi, mutta neuvottelujen uskottiin olleen edelleen käynnissä. Huippukokousta loma-asunnollaan isännöivä presidentti Bill Clinton pelasi viime yönä viimeisen valttikorttinsa, kun hän lykkäsi täksi aamuksi suunniteltua Japaniin lähtöään vuorokaudella. Clinton on lähdössä G8-maiden kokoukseen Okinawalle. Jatkoaika ei näyttänyt kuitenkaan tuottavan tulosta.

Jos Camp Davidin rauhanneuvottelut menevät täysin myttyyn, niin Lähi-idässä saattaa syttyä uusia vakavia väkivaltaisuuksia. Vielä eilen osapuolten uskottiin pääsevän edes osittaisen sopuun jostakin kiistakysymyksistä.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.