Business Finlandin entistä työntekijää epäillään miljoonapuhalluksesta, KRP selvittää

Keskusrikospoliisi (KRP) on aloittanut esiselvityksen epäilyistä, joiden mukaan valtion vienninedistämisyhtiö Finpron toiminnassa on käytetty väärin julkisia varoja. KRP tiedotti asiasta tiistaina.

Finpro ja Tekes yhdistyivät vuonna 2018 Business Finlandiksi (BF). BF on epäillyt Yhdysvalloissa työskennelleen entisen työntekijänsä siirtäneen yhtiön rahoja henkilökohtaiseen käyttöön vuosien ajan. Epäselvien kulujen määrä vuosina 2011–2017 on noin 4,8 miljoonaa dollaria.

BF nosti asiasta Yhdysvalloissa siviilikanteen vuonna 2018. KRP:n esiselvityksen tarkoituksena on nyt selvittää, onko asiassa syytä epäillä rikosta ja ovatko Suomen viranomaiset toimivaltaisia käsittelemään asiaa.

BF:n laki- ja hallintojohtaja Marianne Asikainen sanoo, että KRP:n esiselvitys on erittäin hyvä asia.

– Tällä tavalla koko tämä vyyhti pystytään selvittämään perin juurin. Mehän emme ole missään vaiheessa sulkeneet pois rikostutkinnan mahdollisuutta tässä prosessissa, Asikainen sanoi STT:lle.

Oikeudenkäynti Yhdysvalloissa lykkääntyy

Asikainen ja KRP eivät kumpikaan halunneet kommentoida sitä, ottiko KRP asian selvitettäväkseen omasta aloitteestaan vai rikosilmoituksen perusteella.

Viime viikolla BF tiedotti, että oikeudenkäynti Yhdysvalloissa lykkääntyy, koska ex-työntekijä oli jättänyt henkilökohtaisen konkurssihakemuksen.

– Kanteen käsittelyn edetessä epäilyt väärinkäytöksistä ovat vahvistuneet. Asian käsittely on siirtynyt konkurssituomioistuimeen, sillä vastaaja on jättänyt henkilökohtaisen konkurssihakemuksen tämän vuoden toukokuussa -- Odotamme lisätietoa konkurssituomioistuimelta loppuvuoden kuluessa asian käsittelyn etenemisestä, yhtiö kertoi.

BF epäilee, että työntekijä johti silloista Finprota harhaan esimerkiksi muunnelluilla pankkitositteilla. Suomen Kuvalehti uutisoi keväällä 2021, että työntekijä oli käyttänyt rahoja muun muassa luksuslomamatkaan Eurooppaan, omakotitalonsa remonttiin sekä yksityiskoulujen maksuihin.

BF:n mukaan prosesseja on sittemmin tarkistettu ja kehitetty niin, että vastaaviin tapahtumiin päästään puuttumaan heti.

Lue myös:

    Uusimmat