Mainos

Bush pyysi anteeksi irakilaisilta

Yhdysvaltain presidentti on sanonut olevansa pahoillaan irakilaisten kärsimästä nöyryytyksestä. Bush vahvisti samalla, ettei hänellä ole aikeita erottaa puolustusministeriään.

Yhdysvaltain presidentti George W. Bush on sanonut pyytävänsä anteeksi irakilaisten vankien kohtelua amerikkalaisten sotilaiden käsissä. Monien kaipaama anteeksipyyntö tuli esille Bushin ja Jordanian kuninkaan Abdullahin lehdistötilaisuudessa Washingtonissa.

- Kerroin hänelle olevani pahoillani irakilaisten vankien kärsimästä nöyryytyksestä ja heidän perheidensä kärsimästä nöyryytyksestä, Bush kertoi toimittajille.

Bush vakuutti kuitenkin puolustusministeri Donald Rumsfeldin pysyvän virassaan.

Myös edustajainhuone pahoillaan

Yhdysvaltain edustajainhuone on hyväksynyt äänin 365-50 päätöslauselman, jossa pahoitellaan irakilaisvankien nöyryyttämistä.

Päätöslauselmassa edustajainhuone vaatii puolustusministeriöltä pikaisia toimia syyllisten amerikkalaissotilaiden saattamiseksi edesvastuuseen. Puhujat katsoivat yksimielisinä, että tapahtuneet väärinkäytökset vahingoittavat Yhdysvaltain ponnisteluja hyvän tahdon aikaansaamiseksi ja vaarantavat amerikkalaissotilaiden hengen.

Useat edustajainhuoneen jäsenet pitivät kuitenkin päätöslauselmaa hampaattomana ja olisivat vaatineet täysimittaista kongressin tutkimusta yli puoluerajojen.

Rumsfeld pysyy virassaan

Presidentti Bush ei aio erottaa puolustusministeri Donald Rumsfeldia irakilaisvankien kohtelusta syntyneen kohun takia. Näin vakuutti Valkoisen talon tiedottaja Scott McClellan tänään.

- Presidentti arvostaa suuresti ministeri Rumsfeldin työtä, McClellan muotoili.

Jonkinlainen särö arvostukseen lienee kuitenkin tullut. Kaksi johtavaa amerikkalaista päivälehteä kertoi Bushin toruneen Rumsfeldiä eilen siitä, että tieto kuvista ja vankien kohtelusta oli tullut Bushille niin myöhään. Torujen merkitystä lisää se, että tieto tiukkasävyisestä keskustelusta kerrottiin Valkoisesta talosta julkisuuteen Bushin nimenomaisella luvalla.

Monien muiden mielestä Rumsfeldin olisikin jo aika jättää paikkansa. Muun muassa arvovaltainen talouslehti Financial Times -tlouslehti vaati tämänpäiväisessä numerossaan selvin sanoin Yhdysvaltain puolustusministeriä eroamaan.

- Vain hänen eronsa voi vakuuttaa maailman siitä, että Bush on tosissaan sanoessaan, ettei Abu Ghraib (vankila) edusta Amerikan todellisia kasvoja, lehti perusteli.

Samalla kannalla on myös senaatin puolustusvaliokuntaan kuuluva demokraatti Joe Biden. Demokraattien presidenttiehdokas John Kerry taas vaati Bushilta julkista anteeksipyyntöä.

Lisää kuvia

Rumsfeldillä on edessään tiukka paikka huomenna kun hän joutuu selittämään vankijupakkaa senaatin puolustusvaliokunnan jäsenille. Valiokunta halunnee tietää, minkä takia siltä pimitettiin jo kuukausia tiedossa olleet väärinkäytökset niin että senaattorin joutuivat lukemaan niistä lehdissä.

Washington Post -lehti kertoi tänään saaneensa haltuunsa uusia ja entistä yksityiskohtaisempia kuvia vankien kohtelusta Yhdysvaltain sotilasvankiloissa Irakissa. Kuvat ovat samankaltaisia kuin aiemmin julkaistut, mutta näissä sotilaat ovat helpommin tunnistettavissa. Kuvia voidaan lehden mukaan mahdollisesti käyttää todisteina väärinkäytöksiin syyllistyneitä vastaan.

Lehden verkkosivulla julkistamassa kuvagalleriassa on muun muassa otos, jossa alastomalle, huppupäiselle ja maassa makaavalle miesvangille on laitettu kaulapanta. Pannasta lähtee hihna, jonka toista päätä pitelee amerikkalainen naissotilas.

(MTV3-STT-Reuters-AFP-DPA)

(Huomenta Suomi 07.05.2004).

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.