Aloittaako Venäjä pian suurhyökkäyksen? Näin vastaa asiantuntija MTV Uutisille

17:41
Venäjän hyökkäysodan alkamisesta on pian vuosi – millainen vaikutus sillä on Putinin arvovallalle?

Venäjän Ukrainassa aloittaman hyökkäyssodan alkamisesta on kulunut kohta vuosi. Venäjä ei ole saavuttanut tavoitteitaan ja miestappiot liikkuvat jo sadantuhannen huonommalla puolen.

Viime aikoina on puhuttu siitä, nähdäänkö Venäjältä uusi suurhyökkäys sodan vuosipäivän kynnyksellä.

Aleksanteri-instituutin johtaja Markku Kangaspuro toteaa MTV Uutiset Liven haastattelussa, että Venäjä on hyökännyt aktiivisesti koko ajan Itä-Ukrainan suunnalla.

– Tässä suhteessa tietynlainen hyökkäysintensiivinen vaihe on jo menossa. Mutta se paljon spekuloitu suurhyökkäys (sodan) vuosipäivään mennessä saattaa tulla liian nopeasti. Tulee kiire, jos aikovat sen toteuttaa.

Kangaspuron mukaan suurempia uusien joukkojen siirtoja ja liikehtimisiä ei ainakaan toistaiseksi ole ollut näköpiirissä.

Kangaspuron mukaan ajatus siitä, että Venäjän suurhyökkäys olisi tulossa joka tapauksessa jossain vaiheessa kevään aikana on looginen. Sama koskee Ukrainankin puolta, kun Ukraina saa uutta aseistusta ja tankit tulevat sinne.

– Ne (tankit) ovat sitä varten, että Ukraina voisi tehdä läpimurron. On täysin loogista, että Venäjä yrittäisi ennen Ukrainan lisäaseavun saamista käynnistää suuremman suurhyökkäyksen.

Kangaspuron mukaan suurhyökkäysaikeista puhuttaessa merkit viittaavat siihen, että vähintäänkin Donetskin alueen Venäjä aikoo ottaa haltuunsa:

– Siellä venäjä on puskenut jo pitkän aikaa kovaa ukrainalaisia vastaan ja molemmin puolin on ilmeisesti erittäin suuret tappiot kentällä tullut, joten se on se todennäköisin, varma veikkaus.

Kangaspuro kuitenkin muistuttaa, että sota on aina arvaamaton.   

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja