Milloin Ukrainan vastahyökkäys alkaa? Kenraali: "Tämä ei ole videopeli"

“Odotamme vain marssijärjestystä” – Ukrainan vastahyökkäystä enteillään, mutta välineistö rapistuu käsiin 0:47
"Odotamme vain marssijärjestystä ja tarkempaa suuntaa, johon lähdemme. On se sitten Bahmut, Soledar tai mitä tahansa" – Ukrainalaissotilaat sanovat olevansa valmiita vastahyökkäykseen. Juttu on julkaistu huhtikuussa.

Ukrainalaisjoukot ovat todennäköisesti murtaneet joitain venäläisten puolustuslinjoja Bahmutin alueella, kirjoittaa amerikkalainen ajatushautomo Institute for the Study of War (ISW).

ISW kuvailee Ukrainan vastahyökkäyksiä Bahmutissa "paikallisiksi", mikä täsmää sen kanssa, että Ukrainan armeija on eri yhteyksissä väittänyt venäläisten vetäytyneen pari kilometriä.

Aikaisemmin viikolla uutisoitiin, että Ukrainan 3. rynnäkköprikaatin komentaja Andriy Biletskyi väitti ukrainalaisjoukkojen vallanneen takaisin 2,6 kilometriä syvän ja kolme kilometriä leveän alueen Bahmutin suunnalla. Ukrainan itäisen joukkoyhtymän komentaja, kenraalieversti Oleksander Syrskyi, puolestaan puhui parista kilometristä.

Venäjän puolustusministeriö myönsi Ukrainan vastahyökkäykset "epätavallisen nopeasti", ISW katsoo. Ministeriön mukaan venäläisjoukot torjuivat kahdeksan maahyökkäystä ja kolme voimakasta tiedusteluiskua Donetskin alueella. Venäjä ei myöntänyt puolustuslinjojen murtumista.

Sen sijaan Venäjän puolustusministeriön kanssa napit vastakkain jo kuukausia ollut Venäjän Wagner-palkkasotilasryhmän komentaja Jevgeni Prigozhin väitti, että ukrainalaiset valtasivat takaisin kolme kilometriä maata Bahmutissa ja sen lähistöllä. Myös Venäjä-mieliset sotakommentaattorit ovat kirjoittaneet samansuuntaisesti.

– Prigozhinin ja puolustusministeriön vastaukset kertovat kasvavasta paniikista Venäjän viestinnässä liittyen Ukrainan suunniteltuun vastahyökkäykseen, ISW arvioi.

Toisaalta nopeat kommentit viralliselta Venäjältä ovat linjassa sen kanssa, että Meduza-median käsiinsä saamien venäläisohjeiden mukaan Ukrainan todennäköisenä pidettyä laajaa vastahyökkäystä ei tule vähätellä.

CNN: Ukraina valmistautuu vastahyökkäykseen – tällaista on Zaporizzjan rintamalla nyt 2:30
CNN: Ukraina valmistautuu vastahyökkäykseen – tällaista on Zaporizzjan rintamalla nyt. Juttu on julkaistu huhtikuussa.

Ukrainan Bahmutin alueen vastahyökkäysten on katsottu pääosin kohdistuvan kaupungin laitamiin. Näillä alueilla ISW uskoo olevan heikkolaatuisia venäläisjoukkoja. Wagner-palkkasotilasryhmä taistelee pääasiassa itse kaupungissa.

Heikkojen sivustajoukkojen käyttö kertoo ISW:n mukaan siitä, Venäjä on aika lailla hylännyt ajatuksen Bahmutin piirittämisestä. Maalis-huhtikuussa Venäjä lähetti kaupunkiin ja sen ympäristöön laskuvarjojääkäreitä, T-90-panssarivaunuja ja termobaarisia pommeja ampuvia raketinheittimiä.

ISW kuitenkin uskoo Venäjän Wagner-joukkojen yhä yrittävän eteenpäin itse kaupungissa. Venäläisjoukot hallitsevat valtaosaa Bahmutista, josta on käyty raskaita taisteluita kuukausien ajan.

Ukraina julkaisi videon venäläisten tankkiletkan tuhoamisesta 0:47
"Sodan suurin tankkitaistelu" käytiin ukrainalaissotilaiden mukaan Vuhledarissa, josta Ukrainan armeija julkaisi tuhontäyteisen videon helmikuussa 2023.

CNN: Ukrainan iskut ovat vastahyökkäyksen valmistelua

Ukraina tekee parhaillaan odotettua vastahyökkäystä valmistelevia operaatioita, uutisoi CNN, joka on haastatellut nimetöntä yhdysvaltalaista sotilasviranomaista ja länsiviranomaista.

Valmisteleviin operaatioihin kuuluvat iskut ammus- ja asevarastoihin, komentokeskuksiin ja tykistö- sekä panssariyksiköihin, CNN kirjoittaa.

Käytännössä valmistelevilla operaatioilla pyritään heikentämään vastapuolta ja alentamaan sen kykyä vastata omiin toimiin. Lisäksi tarkoitus on urkkia vihollisen vahvuuksia ja heikkouksia. Nämä ovat rutiinitoimenpiteitä ennen suurta hyökkäystä.

Viime aikoina on uutisoitu eritoten Venäjän polttoainevarastopaloista, joiden on arvioitu olleen Ukrainan iskujen tulosta. Myös Bahmutin alueen paikalliset vastahyökkäykset voidaan laskea eräänlaisiksi valmisteleviksi operaatioiksi.

Ukraina teki vastaavia valmistelevia operaatioita myös viime syksynä ennen onnistuneita vastahyökkäyksiään Hersonin ja Harkovan alueilla.

Yleisesti ottaen Ukrainan päähyökkäyssuunnaksi on ennakoitu Etelä-Ukrainaa.

Tämä on Ukrainan vastahyökkäyksen todennäköisin skenaario: "Sen jälkeen Krim olisi motissa" 1:40
Kenraalimajuri evp., kansanedustaja Pekka Toveri (kok.): Tämä on Ukrainan vastahyökkäyksen todennäköisin skenaario – "Sen jälkeen Krim olisi motissa"

Kenraali: "Tämä ei ole videopeli"

Sodassa hyökkäys alkaa, kun hyökkäävän armeijan komentaja päättää, että nyt on oikea aika tehdä niin, kirjoittaa kenraaliluutnantti evp. Mark Hertling vastauksena kysymykseen "milloin Ukrainan vastahyökkäys alkaa". Hertling on Yhdysvaltain Euroopan joukkojen entinen komentaja.

– Se on hyökkäämisen etu, Hertling sanoo Twitterissä.

Yleisesti ottaen hyökkääminen on sodassa merkittävästi puolustamista vaikeampaa. Nyrkkisääntönä pidetään, että tasavertaisten armeijoiden kohdatessa hyökkääjällä täytyy olla paikallinen kolminkertainen ylivoima, jotta menestystä voidaan realistisesti odottaa.

Kenraaliluutnantti evp. Hertling muistuttaa, että Ukraina on saanut runsaasti länsikalustoa, jonka käyttökoulutus vie aikaa. Esimerkiksi Ukrainalle lahjoitettujen Leopard 2 -panssarivaunujen odotetaan tekevän taisteludebyyttinsä viimeistään vastahyökkäyksessä.

Ukrainan on arvioitu varustavan vastahyökkäykseen yhdeksän uutta prikaatia, Hertling sanoo. Kun nämä joukot on koulutettu, täytyy ne integroida osaksi vielä suurempia joukko-osastoja. Tämäkään ei tapahdu äkkiä.

 – Hyökkäämiseen siirtyminen vaatii huomattavaa valmistelua, koordinointia ja synkronisointia. Tämä ei ole videopeli, Hertling kirjoittaa.

MTV Uutisten haastattelema Ukrainan puolustusministerin neuvonantaja Yuriy Sak totesi tällä viikolla, että "voidaan luultavasti sanoa, että vastahyökkäys on jossain suhteessa jo alkanut". Maan presidentti Volodymyr Zelenskyi taas lausui, että maa tarvitsee vielä lisää aikaa vastahyökkäyksensä aloittamiseen.

Leopard-vaunuista ratkaisun avaimet Ukrainalle? MPKK:n Paronen arvioi, miten Venäjä pärjäisi länsipanssareille 3:36
"Tiettyjä laatueroja" – MPKK:n Paronen arvioi, miten Venäjä pärjäisi länsimaisille panssarivaunuille. Haastattelu on helmikuulta 2023.

Ukraina: Venäjä menetti päivässä 750 sotilasta

Ukrainan armeija väittää Venäjän menettäneen arviolta 750 sotilasta viimeisen vuorokauden aikana.

Ukrainalaiskomentajat ovat kuluvalla viikolla väittäneet maan joukkojen tehneen onnistuneita vastahyökkäyksiä Bahmutin alueella.

Venäjän päiväkohtaisiksi kalustotappioiksi Ukraina listaa muun muassa viisi panssarivaunua, kahdeksan panssariajoneuvoa ja seitsemäntoista tykkiä tai raketinheitintä.

Lukuja ei ole vahvistettu, eikä Venäjä ole juuri tappioitaan kommentoinut. Myös Ukraina julkaisee tietoja omista menetyksistään harvakseltaan.

Sotilasasiantuntijoiden, ajatushautomoiden ja länsiarvioiden laskelmat Venäjän kärsimistä miehistötappioista ovat pitkin sotaa olleet pääosin samansuuntaisia kuin Ukrainan luvut.

Jos tviitti ei näy, voit katsoa sen täältä.

Lue myös:

    Uusimmat