Sairaalaan isketty Luhanskissa, Venäjä syyttää 14 kuolonuhrista Ukrainaa – MTV seurasi sotaa lauantaina 28.1

2:00
MTV:n toimittaja Niko Nurminen kävi kahdella Venäjän ohjusiskupaikalla Kiovan lähistöllä – katso video!

MTV Uutiset seurasi tässä artikkelissa Venäjän hyökkäyssodan vaikutuksia Ukrainassa ja muualla maailmassa lauantaina 28.1.2023.

  • ISW: Venäjä valmistautuu uuteen laajamittaiseen hyökkäykseen
  • Puola lähettämässä Ukrainaan Leopardien lisäksi 60 panssarivaunua
  • EU ehdottaa Valko-Venäjälle uusia talouspakotteita
  • Saksa vahvisti lähettävänsä Leopard-tankkeja Ukrainaan ja antoi muille maille luvan  tehdä samoin
  • GUR: Kevät ja alkukesä ovat ratkaisevat sodan kannalta
  • Venäjä hyökkäsi Ukrainaan 24. helmikuuta 2022

Tämä seuranta on päättynyt. 29. tammikuuta 2023 sotaseurantaan pääset tästä.

20.09: Venäjä väittää Ukrainan iskeneen sairaalaan Luhanskin alueella

Venäjä syyttää Ukrainaa "tarkoituksellisesta iskusta" sairaalaan itäisessä Ukrainassa Novoaidarin kylässä. Asiasta kertoo muun muassa uutistoimisto Reuters

Venäjän puolustusministeriön mukaan HIMARS-rakettijärjestelmällä tehty isku vaati 14 kuolonuhria ja 24 haavoittunutta. 

Venäjän mukaan iskussa on kyse sotarikoksesta. Iskun tekijää ei ole pystytty Reutersin mukaan varmistamaan.

Venäjä on syyttänyt Ukrainaa sotarikoksista aloittamansa hyökkäyssodan alusta saakka ja iskenyt itse ukrainalaisiin siviilikohteisiin toistuvasti. 

18.24: The Guardian: Lähteiden mukaan Ukrainalla vaikeuksia pitää Bahmut itsellään

Venäjän kuukausia jatkunut Bahmutin valloitus alkaa tuottaa tulosta, kertoo brittilehti The Guardian nimettömiin lähteisiinsä vedoten. 

Lähteiden mukaan Venäjän joukot tuhoavat tällä hetkellä "kaiken mahdollisen, millä ukrainalaiset voisivat suojata kaupunkia". Ukrainan joukoilla kerrotaan olevan pulaa kalustosta Donetskin alueella, mikä voi The Guardianin mukaan olla ratkaisevassa roolissa Venäjän hyödyksi Bahmutin taisteluissa. 

Ukrainan mukaan Venäjä on lauantaina iskenyt 40 siviilikohteeseen Bahmutin alueella. 

16.52: Ukraina: Yli 6 500 venäläissotilasta on halunnut antautua vihjelinjan kautta

Ukrainan hallituksen mukaan yli 6 500 venäläissotilasta on halunnut antautua ukrainalaisen "haluan elää" -vihjelinjan kautta, kirjoittaa brittilehti Guardian.

Syyskuussa avattuun vihjelinjaan on Ukrainan mukaan tullut tammikuuhun mennessä yhteensä 6 543 yhteydenottoa venäläissotilailta.

Sotavankiosaston tiedottajan Vitali Matvienkon mukaan yhteyttä ottaneiden henkilöiden on varmistettu palvelevan Venäjän armeijassa henkilötietojen ja palvelunumeroiden perusteella.

Asiaa ei ole Guardianin mukaan pystytty vahvistamaan.

14.40: Britannia: Ukrainan Makijivkan kaupunkiin tehty isku vaati yli 300 uhria

Britannian puolustusministeriön mukaan Ukrainan aiemmin tammikuussa Makijivkan kaupunkiin tekemässä iskussa on "erittäin todennäköisesti" kuollut yli 300 uhria, uutisoi muun muassa The Guardian.

Venäjän puolustusministeriön ilmoittamat uhriluvut ovat olleet huomattavasti pienemmät. Ukraina ampui tammikuun alussa Venäjän mukaan kaikkiaan kuusi ohjusta, joista Nneljä osui venäläissotilaiden tilapäiseen majapaikkaan.

Venäjä kertoi tuoreeltaan, että kaikkiaan yli 60 sotilasta sai surmansa. Myöhemmin Venäjän puolustusministeriö ilmoitti, että 89 ihmistä kuoli itäiseen Ukrainaan tehdyssä iskussa. Kyseessä on poikkeuksellinen ulostulo, sillä Venäjä ei ole sodan aikana kertonut tappioistaan osana maan harjoittamaa propagandaa. 

11.28: ISW: Venäjä valmistautuu suurhyökkäykseen ja hajaannuttaa ukrainalaisjoukkoja

Ajatushautomo Institute for the Study of War (ISW) arvioi raportissaan, että Venäjä valmistautuu uuteen laajamittaiseen hyökkäykseen Ukrainan itäosassa. Tarkoituksena on se, että Venäjä saisi luotua itselleen aloitekykyä sodassa.

Hyökkäyksen arvioidaan alkavan tulevina kuukausina. ISW on aiemmin arvioinut, että hyökkäys voisi kohdistua Luhanskin alueelle Ukrainan itäosassa. Toinen mahdollinen vaihtoehto voisi olla Vuhledarissa Länsi-Donetskissa.

– Kyseessä voi olla joko laajamittainen hyökkäys tai Venäjän "puolustusoperaatio" Ukrainan vastahyökkäyksen torjumiseksi, raportti kertoo.

ISW myös arvioi, että Venäjän viimeaikaiset hyökkäykset Zaporizhzhjan alueella on tarkoitettu hajaannuttamaan Ukrainan joukkoja ja petaamaan tällä tietä hyökkäykseen Luhanskiin.

Kremliä lähellä olevat lähteet taas kertoivat nimettömästi uutistoimisto Bloombergille, että Venäjä suunnittelisi uutta hyökkäystä jopa jo helmikuussa tai maaliskuussa.

05.49: Ukraina: Venäjä valmistautumassa "maksimaaliseen aktivointiin" helmikuun 24. päivä mennessä

Ukrainan turvallisuusneuvoston johtaja Oleksi Danilovin mukaan Venäjä suunnittelee tällä hetkellä uutta massiivista hyökkäystä, joka alkaa ennen sodan vuosipäivää, 24. helmikuuta.

Asiasta kertoo Ukrainska Pravda. Danilov puhui asiasta Radio Libertyn lähetyksessä perjantaina  27. tammikuuta.

– He valmistautuvat maksimaaliseen aktivointiin, Danilov totesi.

– Meillä on ymmärrys siitä, millä rintamilla he haluavat tehdä jotakin.

Danilovin mukaan Venäjä tavoittelee Donetskin ja Luhanskin alueita kokonaisuudessaan. 

Danilov sanoo kuitenkin, että vaikka Venäjä valmistautuu uuteen hyökkäysaaltoon, maa myös tiedostaa, että sen mahdollisuudet sodan voittamiseen ovat olemattomat.

9:00
Suomalaisasiantuntija Antti Paronen kommentoi lännen panssarivaunuavusta Ukrainassa

Perjantain (27.1.) sotatapahtumia: 

23.20: Zelenskyi kutsui KOK-pomon vierailemaan etulinjakaupungissa: "Jotta hän näkee ihan itse, että neutraliteettia ei ole olemassa"

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi on kutsunut Kansainvälisen olympiakomitean KOK:n saksalaisen puheenjohtajan Thomas Bachin vierailulle sodan etulinjakaupunki Bahmutiin.

KOK hämmästytti keskiviikkona, kun se ilmoitti etsivänsä "väylää" venäläisurheilijoiden pääsylle ensi vuoden Pariisin kesäolympialaisiin "neutraaleina" urheilijoina.

– Kutsun herra Bachin Bahmutiin, jotta hän näkee ihan itse, että neutraliteettia ei ole olemassa. On selvää, että mikä tahansa neutraali venäläisurheilijoiden lippu on veren tahrima, Zelenskyi sanoi.

– Puhuin hänen (Bachin) kanssaan useammin kuin kerran, enkä koskaan kuullut, kuinka hän suojelisi urheilua sotapropagandalta, mikäli hän palauttaisi venäläisurheilijat kansainvälisiin kisoihin. Teemme kaikkemme suojellaksemme urheilua terroristivaltion poliittiselta tai miltä tahansa muulta vaikuttamiselta, mikä on väistämätön seuraus siitä, jos venäläisurheilijat päästetään kilpailemaan.

Venäläisjoukot ovat yrittäneet viime kuukausina saada haltuunsa Itä-Ukrainassa sijaitsevan Bahmutin. Ukraina on kuvaillut alueella käytyjä taisteluja eräiksi verisimmistä viime helmikuussa alkaneen Venäjän hyökkäyksen aikana.

19.43: EU ehdottaa Valko-Venäjälle uusia talouspakotteita

Euroopan unioni esittää, että Valko-Venäjää kohtaan asetetaan uusia laajoja talouspakotteita. Asiasta kertovat uutistoimistot AFP ja Bloomberg, joista jälkimmäinen sanoo nähneensä asiaan liittyvät asiakirjat.

Pakotteet ovat linjassa useiden EU:n aiemmin Venäjää kohtaan asettamien pakotteiden kanssa.

Listalla on Bloombergin mukaan muun muassa vientikiellot kaksikäyttötuotteille ja -teknologioille, joita voidaan käyttää sotilaallisiin tarkoituksiin, sekä öljyä, hiiltä, terästuotteita ja kultaa koskevia pakotteita. Toimet kohdistuvat maan ilmailu- ja energiasektoriin sekä keskeisiin tulonlähteisiin.

Ehdotetut toimenpiteet vaativat kaikkien EU-jäsenmaiden hyväksyntää.

Pakotteita asetetaan, koska Valko-Venäjä on tukenut Venäjää sen hyökkäyksessä Ukrainaan. Valko-Venäjä on antanut Venäjän käyttää maaperäänsä hyökkäyksiin Ukrainaan sekä osallistunut Venäjän kanssa yhteisiin sotaharjoituksiin.

Lue lisää perjantain sotatapahtumista täältä

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja