Venäjän arvioidaan vallanneen Lysytshanskin: "Synkkä päivä puolustajille, taistelu Luhanskista on käytännössä ohi"

Sekä Venäjä että Ukraina väittävät hallitsevansa Lysytshanskin kaupunkia, joka sijaitsee Severodonetskin länsipuolella.

Lysytshansk on viimeinen Luhanskin alueen kaupunki, joka Ukrainalla on ollut hallussaan sen jälkeen, kun venäläisjoukot valtasivat Severodonetskin kesäkuun lopulla.

Vaikka viralliset tiedot Lysytshanskista ovat ristiriitaisia, arvioi amerikkalainen ajatushautomo Institute for the Study of War (ISW), että Ukraina on todennäköisesti vetänyt joukkonsa kaupungista.

Lauantaina sosiaalisessa mediassa kiersi venäläisjoukoista videoita, jotka on paikannettu eri puolilla Lysytshanskia.

Videoissa näkyvien venäläisten liikkeistä voi päätellä, että kaupungissa on vain vähän tai ei lainkaan ukrainalaisjoukkoja, ISW kirjoittaa.

Lisäksi ISW toteaa, että vaikka Ukrainan armeija ei ole ilmoittanut vetäytyneensä kaupungista, niin se ei myöskään raportoinut käyneensä puolustustaisteluita siellä.

Lauantai-iltana Ukrainan sodan tilannekarttaa ylläpitävä Emil Kastehelmi katsoi Twitterissä "Lysytshanskin kaatuneen".

– Ukrainalaiset ovat ilmeisesti vetäytyneet alueelta onnistuneesti. Synkkä päivä puolustajille, Kastehelmi kirjoittaa Twitterissä.

"Taistelu Luhanskista käytännössä ohi"

Kastehelmen mukaan "taistelu Luhanskista on käytännössä ohi". Ajatushautomo ISW on samoilla linjoilla ja uskoo Venäjän valtaavan loput alueesta lähipäivien aikana.

Jos ja kun Ukraina menettää Luhanskin alueen, mitä tapahtuu seuraavaksi?

ISW arvioi Venäjän hyökkäävän 25 kilometriä Lysytshanskista länteen sijaitsevaan Siverskiin, minkä jälkeen panssarit käännetään etelään ja länteen kohti Slovianskia ja Bakhmutia.

– Ukrainan vetäytyminen Siverskiin vähentäisi heidän joukkojensa välitöntä piiritysriskiä, mutta he saattavat perääntyä taistellen E40-valtatielle, joka kulkee Sovianskista Bakhmutiin, ISW katsoo.

Australialainen kenraalimajuri evp. Mick Ryan uskoo, että Luhanskin alueella Venäjän tavoitteena on ollut viime viikkoina nähdyn kaltainen kulutussota, jossa kaluston ja ammusten määrällä on keskeinen merkitys lopputuloksen kannalta.

Viime viikkoina on spekuloitu laajalti sillä, missä vaiheessa Venäjän kyky hyökätä Itä-Ukrainassa hiipuu ja saavuttaa kulminaatiopisteensä.

Kulminaatiopisteen tiimoilla on vuorossa usein tilanteesta ja käytössä olevista voimista riippuen joko puolustajan vastahyökkäys tai jonkinasteinen taistelutauko.

Juttu jatkuu videon jälkeen.

Venäjä teki Käärmesaarelle uusia iskuja – Ukraina julkaisi videon, jolla sen mukaan näkyy fosforipommeja 0:47
Venäjä teki Käärmesaarelle uusia iskuja – Ukraina julkaisi videon, jolla sen mukaan näkyy fosforipommeja.

Esimerkiksi Suomen entinen tiedustelupäällikkö, kenraalimajuri evp. Pekka Toveri arvioi Ilta-Sanomille reilu viikko sitten, että Venäjän kyky jatkaa hyökkäämistä on loppumassa.

Toverin kanssa saman sotilasarvon jakava Ryan uskoo nyt, että Venäjä saattaa jatkaa etenemistä.

– Venäjä voi tehdä päätelmän, että riippumatta siitä, kuinka väsyneitä Venäjän joukot ja huolto ovat, niin ukrainalaiset saattavat olla vielä väsyneempiä. Sodassa on kyse suhteellisten etujen hyödyntämisestä, Ryan toteaa.

– Siksi todennäköisempää on, että Venäjä saattaa jatkaa etenemistään vallatakseen Donetskin alueen. Slovianskin-Bahkmutin linja on seuraava ilmeinen operatiivinen tavoite, Ryan jatkaa.

Ukraina painostaa etelästä

Kremlin hyökkäyshaluja Itä-Ukrainassa saattaa rajoittaa Ukrainan Hersonin alueella tekemät vastahyökkäykset. Ryanin mukaan Etelä-Ukraina on kokonaistilanteen kannalta merkittävämpi rintasuunta kuin itä.

– Etelä-Ukrainassa Venäjä voi taloudellisesti kuristaa Ukrainan. Venäjä saattaakin tasapainottaa joukkojaan Itä- ja Etelä-Ukrainan välillä, Ryan sanoo.

Epäonnistuneen Kiovan valloituksen jälkeen merkittävä osa Venäjän sotilaista ja tulivoimaisimmasta kalustosta on hyökännyt Itä-Ukrainassa.

Sen sijaan Harkovan suunnalla ja Etelä-Ukrainassa Venäjä on käytännössä yksinomaan tyytynyt puolustamaan. Ukraina on tehnyt molemmilla alueilla onnistuneita vastahyökkäyksiä.

Juttu jatkuu videon jälkeen.

"Taktinen momentum" on nyt joka tapauksessa Venäjällä siitä huolimatta, että sillä on ongelmia hankkia rintamalle tuoreita sotilaita.

– Tiedossa ei ole, kuinka pitkään Venäjällä on Donetskissa kykyä sotia, Ryan toteaa.

Ukrainalla monta rintamaa

Moskova ei ole ainoa pääkaupunki, jossa karttojen edessä pohditaan itä-etelä-pulmaa. Samaa tehdään Kiovassa, kirjoittaa Ryan.

– Kuinka paljon panostaa idän puolustukseen, entä etelässä hyökkäämiseen? Samaan aikaan pohjoinen (Kiovan suunta) ja koillinen (Harkovan alue) vaativat jonkin verran joukkoja, Ryan arvioi.

Ryan ei lähde veikkaamaan sodan lopputulosta Luhanskin taisteluiden perusteella.

– Molemmat osapuolet väsyvät, mutta niillä on myös sekä tahtoa että keinoja jatkaa taistelua pitkään. Lopputuloksen ennustaminen yksittäisten taktisten voittojen ja tappioiden sekä rajallisen tiedon perusteella on vaarallista, Ryan muistuttaa.

Juttu jatkuu videon jälkeen.

Vaikka kulutussota on Ryanin mukaan Venäjälle mieluinen tapa sotia, niin länsimaiden tuen jatkuessa etu kallistuu Ukrainan puolelle.

– Mutta tämä on kiinni jatkuvasta ja lisääntyvästä sotilas-, tiedustelu- ja talousavusta, pakotteista, vaikutuskampanjoista ja sellaisesta strategisesta kärsivällisyydestä, jota lännessä ei aina osoiteta, Ryan toteaa.

Kenraalimajuri evp. Toveri totesi äskettäin MTV Uutisille Venäjän presidentin Vladimir Putinin pelaavan "pitkää peliä paljon paremmin kuin länsi".

– Putin voi tyytyä osaratkaisuun tässä vaiheessa kootakseen lisää voimia ja palatakseen sitten asiaan usean vuoden kuluttua. Muistetaan, että tämäkin konflikti alkoi jo 2014 tai oikeastaan jo sitä ennen. Uskon, että kyllä tällaiseen väliratkaisuun voidaan tyytyä, Toveri sanoi.

Venäjä käynnistelee sotataloutta

Venäjälle Luhanskin todennäköinen valloitus on merkittävä propagandavoitto, kenraalimajuri evp. Ryan kirjoittaa.

Uusilla valloituksilla voidaan Ryanin mukaan perustella Venäjän Duuman 30. kesäkuuta ehdottamia toimenpiteitä, jotka ohjaavat liike-elämää sotatalouden suuntaan.

Duuma esimerkiksi ehdottaa, että omistuspohjasta riippumatta kaikkien yritysten pitäisi olla valmiita toimittaan tarvikkeita Venäjän armeijalle, ajatushautomo ISW kirjoittaa. Myös työehtoihin haetaan muutoksia siten, että esimerkiksi lomien aikaan voitaisiin tehdä töitä.

– Kreml totesi ehdotuksen kuvauksessa, että niin sanottu erikoisoperaatio Ukrainassa on paljastanut puutteita. Erityisesti nämä ovat koskeneet materiaaleja, joita tarvitaan armeijan käyttämien varusteiden korjaamiseen, ISW kirjoittaa.

Lue myös:

    Uusimmat