Brittipuolustusministeri Saksalle: Lähettäkää Ukrainaan pitkän kantaman ohjuksia – tällaisia ne ovat

Asia 60 sekunnissa: Tällaisia ovat Ukrainan havittelemat tuhovoimaiset Taurus-risteilyohjukset 1:00
Asia 60 sekunnissa: Tällaisia ovat Ukrainan havittelemat tuhovoimaiset Taurus-risteilyohjukset

Saksan liittokansleri Olaf Scholz on toistaiseksi estänyt Taurus-ohjusten lähettämisen.

Britannian puolustusministeri Grant Shapps kehotti sunnuntaina Saksaa ja muita liittolaisia lähettämään pitkänkantaman ohjuksia Ukrainaan, kertoo Kyiv Independent.

Saksan liittokansleri Olaf Scholz on useaan otteeseen torpannut saksalaisten Taurus-ohjusten lähettämistä Ukrainaan. Scholzin pelkona on ollut jo lokakuussa Bild-lehden lähteiden mukaan, että jos ohjuksia lähetettäisiin Ukrainaan, Saksasta tulisi sodan osapuoli.

Ukraina on toisaalta saanut muun muassa britannialaisia ja yhdysvaltalaisia pitkänkantaman ohjuksia. Taurus-ohjusten kantama olisi kuitenkin näitä suurempi.

Britti- ja yhdysvaltalaisohjusten kantomatka on nimittäin noin 300 kilometriä, kun taas Taurusten kantomatka on yli 500 kilometriä. Saksalaisohjusten avulla ukrainalaiset voisivat siis esimerkiksi iskeä syvemmälle venäläisten selustaan.

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi puolestaan kertoi Kyiv Independentin mukaan iltapuheessaan, että ukrainalaisjoukot ovat saavuttaneet parempia asemia Harkovan alueella. Venäjä aloitti uuden hyökkäysoperaation alueella toukokuun puolivälin tietämillä ja ovat ukrainalaisten mukaan edenneet paikoin noin kymmenen kilometriä.

Lue myös:

    Uusimmat