Britannian GP:n topit ja flopit: Kimi Räikkösen selkkaus kertoi paljon – mitä ihmettä Ferrarilla tapahtuu?

MTV Urheilun F1-toimitus listaa jokaisen osakilpailun jälkeen viikonlopun onnistujat ja epäonnistujat. Kauden neljäs kisa Englannin Silverstonessa sai dramaattisen lopun. Lewis Hamilton sai taas juhlia, nyt sydän kurkussaan.

Hamilton oli menettää voittonsa viimeisellä kierroksella tulleeseen rengasrikkoon. Britti onnistui kuin onnistui taiteilemaan itsensä ykkösenä ruutulipulle.

Mercedeksen suomalaiskuski Valtteri Bottas koki paljon pahemman takaiskun. Bottaksen kisa meni pilalle toiseksi viimeisen kierroksen rengasrikkoon. Lopputulos: 11:s.

Hamiltonin mukaan sekä hänen että Bottaksen rengasrikkojen takana saattoi olla Alfa Romeon Kimi Räikkösen autosta lentäneet osat. Räikkösen etusiipi oli rikkoontunut hetkeä aiemmin nopeiden Maggots- ja Becketts-mutkien yhteydessä. Tämä synkensi entisestään suomalaisen viikonloppua.

Yleisesti Silverstonen kisa oli hyvin negatiivissävytteinen.

TOPIT:

Lewis Hamilton

Sinä Hannu Hanhi! Onhan se nyt uskomatonta, millainen tuuri Lewis Carl Davidson Hamiltonilla on. Kaudesta toiseen sama juttu. Hamilton olisi menettänyt voiton, mikäli hänen rengasrikkonsa olisi tullut mutkaa tai kahta aiemmin. Tai esimerkiksi samassa kohtaa, missä Bottas sen koki. Silloin Max Verstappen olisi ehtinyt edelle.

Tuuria tai ei, Hamilton oli viikonlopun ykkösnimi. Hän oli vahvin ratkaisevilla hetkillä. Hamiltonin kisavauhti oli taas kerran joukon parasta, vaikka tallikaveri Bottas ei jäänytkään kauas taakse.

Ja nyt Hamilton johtaa MM-sarjaa jo 30 pisteellä.

Kausi alkoi heinäkuussa ja Hamilton on lähes varma mestari elokuussa.

Voi veljet.

Daniel Ricciardo ja Renault

Ranskalaistalli ei ollut tehnyt alkukaudella mitään muuta kuin protesteja. Nyt ranskalaistalli osoitti luonnetta myös radalla, kun Daniel Ricciardo oli neljäs ja Esteban Ocon kuudes. Toki, molempien sijoitus koheni kahdella viimeisillä kierroksilla. Mutta silti. Lopputulokset ovat lopputuloksia. Ja sunnuntain tulos takasi Renaultille erittäin tärkeitä pisteitä kiihkeässä keskikastin taistossa. Muistaen kuitenkin sen, että tällä kaudella panoksena on jopa MM-sarjan kolmospaikka Ferrarin ongelmien myötä.

POSIA JA NEGAA:

Ferrari

Ja kun puhe on Ferrarista, niin nyt on kysyttävä: mitä ihmettä italialaistallin sisällä oikein tapahtuu? Viikonloppuun lähdettäessä Ferrarin piti olla pahoissa vaikeuksissa nopeavauhtisella Silverstonen radalla. Moottorissa ei ole tehoja, eikä Ferrarin auto ole muutenkaan vahva. Tästä huolimatta monacolaiskuljettaja Charles Leclerc oli palkintopallilla sekä lauantain aika-ajoissa neljäs. Ei huono.

Mutta.

Sebastian Vettel: sija kymmenen. Kilpailun jälkeen Vettel puhui siitä, miten hän ei saanut kunnon otetta autoon missään vaiheessa viikonlopun aikana. Vettel oli käytännössä pujottelukeppi sunnuntain kisassa. Ilman lopun rengasrikkoja hän olisi ollut 12:s. 

MM-pisteissä? Sija 13. Puhutaan nelinkertaisesta maailmanmestarista. Miten ihmeessä kahden kuskin välillä on yhtäkkiä niin iso tasoero?

Valtteri Bottas

Jos vertaa viime vuoden Britannian kisaan, Bottas paransi selvästi. Nyt hän pysyi lähes koko kisan ajan Hamiltonin vauhdissa, antaen kovaa painetta britille. Lopun epäonni oli epäonnea. Sille ei voinut mitään. Siitä huolimatta lopputulos olisi jättänyt nihkeän maun suuhun. Lauantain aika-ajojen loppuhetkien uinahdus ja kakkoseksi jääminen eivät ole sitä, mihin Bottas voi tyytyä. Hänen pitäisi pystyä voittamaan.

Nyt ollaan tilanteessa, jossa Bottaksen mestaruustaistelu on pilalla. 30 pistettä Lewis Hamiltonia vastaan on käytännössä mahdoton tehtävä. Vastassa kun on yksi maailman parhaista kuskeista, jolla on sarjan paras auto.

FLOPIT:

Alfa Romeo ja Kimi Räikkönen

”Nyt on v***u liian myöhäistä!”

Kimi Räikkösen radioviesti varikkopysähdykseen liittyvän selkkauksen yhteydessä kertoi paljon koko tallin viikonlopusta. Hutilointia. Sunnuntain kisassa Räikkösen vauhti oli koko joukon heikointa. Se on huolestuttava viesti Alfa Romeon nykymenosta. Ja kiukkuiset viestit kertovat osaltaan siitä, miten paljon suomalaiselle maistuu joukon hännillä matelu. On aidosti kysyttävä, että niinköhän Räikkönen jatkaa F1-uraansa autossa, jolla ei pääse yhtään minnekään?

Lance Stroll ja Racing Point

F1-alkukauden kohutalli oli sunnuntain negatalli. Sergio Perezin koronakorvaaja Nico Hülkenberg ei päässyt edes kisaan mukaan, kun taas Lance Strollin vauhti oli iso pettymys. Silverstonen radan olisi pitänyt istua Mercedeksen kopioautolle – ei istunut. Tai kuka tietää. Oliko kyse enemmän Strollin kyvyttömyydestä vai onko Racing Pointin suorituskyvyssä tapahtunut yhtäkkinen muutos? Strollin yhdeksäs sija oli kaikkea muuta kuin sitä, mihin Pinkillä Mersulla pitäisi päästä.

Alexander Albon

On hämmästyttävää, millaiseen suuntaan Albonin kausi kääntyi Lewis Hamiltonin kanssa koetun osuman jälkeen. Itävallassa Albon olisi voinut jopa voittaa kisan. Nyt hän mateli pitkiä aikoja joukon hännillä. Siihen nähden kahdeksas sija oli jopa hieno saavutus, mutta se on silti jotain aivan muuta kuin tallikaverilla, joka oli taas toinen. Red Bullin on pakko ratkoa tallin toiseen kuljettajaan liittyvät ongelmat. Talli ei voi koskaan pärjätä, mikäli se potkii eteenpäin vain yhdellä roottorilla. 

Lue myös:

    Uusimmat