Suomi toimittaa Ukrainaan lisää puolustustarvikeapua –  MTV seurasi sotaa

Vaunussa olleet Ukrainan joukot joutuivat iskun kohteeksi Bahmutissa – vartalokamera tallensi taistelun: "Ulos!" 1:17
Vaunussa olleet Ukrainan joukot joutuivat iskun kohteeksi Bahmutissa – vartalokamera tallensi taistelun: "Ulos!"

MTV Uutiset seuraa tässä artikkelissa Venäjän hyökkäyssodan vaikutuksia Ukrainassa ja muualla maailmassa keskiviikkona 11. lokakuuta 2023. Torstain seuranta löytyy täältä.

Torstain seuranta löytyy täältä

23.31: Venäjän ohjus tappoi neljä ihmistä osuttuaan ukrainalaiseen kouluun

Nikopolin kaupunkiin osuneen ohjusiskun uhriluku on noussut neljään, uutisoi Guardian

Iskussa kuoli koulun henkilökuntaa.

16.18: Suomi toimittaa Ukrainaan lisää puolustustarvikeapua

Suomi toimittaa Ukrainaan lisää puolustustarvikeapua. Lähetyksen sisältämien suorituskykyjen korvaamisen arvioidaan maksavan Suomelle noin 95 miljoonaa euroa.

Kyseessä on järjestyksessä 19. puolustustarvikeapulähetys Suomelta Ukrainalle. Presidentti päätti avusta keskiviikkona valtioneuvoston esityksestä.

– Ukrainassa käydään sotaa, jonka lopputulos tulee ratkaisemaan Euroopan ja Suomen turvallisuusjärjestyksen pitkälle tulevaisuuteen. Jatkamme Ukrainan määrätietoista tukemista yhdessä liittolaistemme kanssa, sanoo puolustusministeri Antti Häkkänen (kok.) puolustusministeriön tiedotteessa.

Hänen mukaansa Suomen Ukrainalle toimittamien puolustustarvikepakettien yhteenlaskettu arvo on nyt 1,4 miljardia euroa.

15.46: Putin: Nord Stream -putkea ei ole voitu räjäyttää ilman valtiollista tukea

Venäjän presidentti Vladimir Putin sanoo, että Nord Stream -putkea ei ole voitu räjäyttää ilman valtiollista tukea. Hän myös lisää, että Venäjän tutkimuspyynnöt tapauksesta on sivuutettu.

Nord Stream -kaasuputket räjäytettiin Itämerellä viime vuoden syyskuun lopulla. Räjäytyksen syypääksi epäillään Venäjää, mutta lopullinen tekijä on jäänyt hämärän peittoon.

15.25: Ukraina: Olemme tunnistaneet ilmiantajat, joiden tietojen perusteella Venäjä teki Harkovan alueen kyläiskun

Ohjusiskussa ukrainalaissotilaan muistotilaisuuteen kuoli 55 ihmistä.

Ukrainan tiedustelupalvelu SBU kertoi keskiviikkona tunnistaneensa kaksi ilmiantajaa, joiden antamien tietojen perusteella Venäjä iski Harkovan alueella sijaitsevaan kylään viime viikolla. Iskussa kuoli 55 ihmistä.

SBU:n mukaan ilmiannon takana olivat 30- ja 23-vuotiaat miehet, jotka ovat veljeksiä. Kaksikko on paennut Venäjälle. SBU:n mukaan kaksikko luovutti tiedot, vaikka tiesi varmasti, että joukoittain siviilejä kuolisi iskussa.

Ohjusisku osui kahvilaan, jossa oli menossa ukrainalaissotilaan muistotilaisuus.

Ukrainan tiedustelupalvelun mukaan kaksikko toimi yhteistyössä venäläisten kanssa jo silloin kun osa Harkovan alueesta oli venäläisten miehittämänä viime vuoden syyskuuhun asti.

SBU:n mukaan veljekset saivat eteenpäin välittämänsä tiedot ilmiantajaverkostolta, jota he pyörittävät Venäjältä.

Ukrainan tiedustelupalvelu pyrkii löytämään veljekset ja tuomaan heidät oikeuteen.

13.33: Ukraina väittää Venäjän kärsineen poikkeuksellisia päivätappioita: yli 800 sotilasta ja 120 panssaria

Ukraina väittää Venäjän menettäneen arviolta 820 sotilasta viimeisen vuorokauden aikana.

Venäjän päiväkohtaisiksi kalustotappioiksi Ukraina listaa muun muassa 34 taistelupanssarivaunua, 91 panssariajoneuvoa ja 18 tykkiä.

Luvut ovat poikkeuksellisen suuria. Esimerkiksi tiistaina Ukraina väitti Venäjän menettäneen 450 sotilasta, kuusi taistelupanssarivaunua, kolme panssariajoneuvoa ja seitsemän tykkiä.

Ukrainan väitteitä ei ole vahvistettu, eikä Venäjä ole juuri tappioitaan kommentoinut. Myös Ukraina julkaisee tietoja omista menetyksistään harvakseltaan.

Sotilasasiantuntijoiden, ajatushautomoiden ja länsiarvioiden laskelmat Venäjän kärsimistä miehistötappioista ovat pitkin sotaa olleet pääosin samansuuntaisia kuin Ukrainan luvut.

Jos julkaisu ei näy, voit katsoa sen täältä.

12.48: Suomi toimittaa Ukrainaan lisää puolustustarvikeapua

Suomi toimittaa Ukrainaan lisää puolustustarvikeapua. Lähetyksen sisältämien suorituskykyjen korvaamisen arvioidaan maksavan Suomelle noin 95 miljoonaa euroa.

Kyseessä on järjestyksessään 19. puolustustarvikeapulähetys Suomelta Ukrainalle. Presidentti päätti avusta tänään valtioneuvoston esityksestä.

Suomen Ukrainalle toimittamien puolustustarvikepakettien yhteenlaskettu arvo on nyt 1,4 miljardia euroa, kertoo puolustusministeri Antti Häkkänen (kok.) valtioneuvoston tiedotteessa.

11.16: Ukrainan presidentti Zelenskyi Naton päämajalla: Talvi on yksi suurimmista haasteista Ukrainalle. 

Ukrainan presidentti kehotti länsimaita osoittamaan tukeaan Israelille.

Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin mukaan hänen vierailunsa sotilasliitto Naton päämajaan tulee olemaan kriittisen tärkeä Ukrainan tulevan talven sotaponnistuksia ajatellen.

Venäjän odotetaan talvella kiihdyttävän iskujaan Ukrainan energiainfrastruktuuria vastaan ja pyrkivän häiritsemään sähkönjakelua mahdollisimman paljon.

Samalla Zelenskyi kehotti Brysselissä länsimaita osoittamaan Israelille samanlaista tukea mitä Ukrainakin sai Venäjän hyökkäyksen alettua.

– Suositukseni johtajille: menkää Israeliin ja tukekaa ihmisiä. En nyt puhu instituutioista vaan ihmisistä. Osoittakaa tukea ihmisille, joita vastaan on tehty terrori-iskuja, Zelenskyi sanoi.

9.27: Belgia lähettää Ukrainalle F-16-hävittäjiä

Belgia lähettää yhdysvaltalaisvalmisteisia F-16-hävittäjiä Ukrainalle, kertoo maan puolustusministeri Ludivine Dedonder uutistoimisto Reutersin mukaan.

Belgia toimittaa hävittäjiä vuodesta 2025 eteenpäin.

Puolustusministeri Dedonder ei kertonut, montako F-16-hävittäjää Belgia Ukrainalle lähettää.

5.25: Britannian määrä ilmoittaa uudesta 100 miljoonan punnan tukipaketista Ukrainalle

Britannian on määrä ilmoittaa tänään uudesta 100 miljoonan punnan suuruisesta tukipaketista Ukrainalle. Britannian puolustusministeriö kertoo asiasta tiedotteessa.

Noin 116 miljoonan euron arvoinen tukipaketti rahoitetaan Britannian hallinnoiman Ukrainan kansainvälisen rahaston (IFU) varoista. Tukipaketti sisältää muun muassa tarvikkeita miinakenttien raivaamiseen sekä lennokintorjuntajärjestelmiä ja tutkakalustoa.

Britannian puolustusministeri Grant Shapps julkistaa tukipaketin virallisesti myöhemmin tänään yhdessä IFU-kumppanien kanssa Brysselissä Ukraina-apua koordinoivan yli 50 maan ryhmän kokouksessa.

23.30: IS: Suomalainen vierastaistelija kuollut Ukrainassa

Ilta-Sanomien mukaan suomalainen vierastaistelija on kuollut Ukrainassa.

Hän kuoli lehden mukaan Itä-Ukrainassa Kreminnan suunnalla viime viikon lopulla. Kreminna sijaitsee Luhanskin alueella. 

Ukrainan puolustusvoimat on IS:n mukaan ilmoittanut Itä-Suomesta koitoisin olevan miehen läheisille kuolemasta. 

– Hän työskenteli pelastusalalla. Miehen työpaikalla on jo järjestetty suruliputus, IS kirjoittaa.

Aiemmin on kerrottu yhden suomalaisen kuolleen taisteluissa Ukrainassa.  

19.48: Venäjää ei hyväksytty YK:n ihmisoikeusneuvoston jäseneksi

YK:n yleiskokous on hylännyt Venäjän pääsyn takaisin järjestön ihmisoikeusneuvoston jäseneksi. Venäjä erotettiin neuvostosta viime vuoden keväällä sen aloitettua suurhyökkäyksen Ukrainaan.

Yleiskokouksen äänestyksessä Venäjä sai kuitenkin taakseen 83 ääntä 193:sta. Valituksi tullakseen Venäjä olisi tarvinnut 97 ääntä.

12.44: Presidentti Zelenskyi vierailee Romaniassa

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi on ilmoittanut matkustaneensa Romanian pääkaupunkiin Bukarestiin keskustelemaan romanialaisen virkaveljensä Klaus Iohannisin kanssa.

Zelenskiy kirjoitti viestipalvelu X:ssä, että he keskustelevat Iohannisin kanssa turvallisuusyhteistyöstä, toimenpiteistä Ukrainan ilmapuolustuksen vahvistamiseksi ja suhteista muihin kumppaneihin.

– Romania on ystävä, joka tuli avuksemme synkimpänä päivänämme ja jonka tuki vahvistuu ajan myötä. Olen varma, että tämä vierailu on hyödyksi molemmille kansoillemme, Zelenskyi kirjoittaa.

Venäjän viime vuoden helmikuussa aloittaman hyökkäyksen jälkeen yli 4,5 miljoonaa ihmistä pakeni rajan yli Romaniaan. Näistä 220 000 on jäänyt maahan.

Iohannisin sanoi toukokuussa, että tuki Ukrainalle on olemassa niin kauan kuin sitä tarvitaan.

Lisää tiistain tapahtumia löydät täältä.

Lue myös:

    Uusimmat