Mainos

Brax lupaa lisää vihkijöitä pohjoisen matkailijoille

Vihreiden puoluevaltuuskunta ruotii Kemissä kaksipäiväisessä kokouksessaan muun muassa pohjoisen Suomen ongelmia. Oikeusministeri Tuija Brax (vihr.) kertoo, että ainakin yksi asia on ratkaistu; vihkimiseen oikeutettujen juristien määrää Lapissa kasvatetaan, ettei naimahaluisten turistien tarvitse ryykiä Ruotsin puolelle.

Brax kertoi, että matkailuala Lapissa on kiinnittänyt huomiota hiukan hupaisaan ongelmaan: Lapista ei löydy riittävästi vihkijöitä tyydyttämään matkailijoiden naimisiin pääsyn tarvetta.

- Asiaan on paneuduttu oikeusministeriössä, ja ratkaisukin on valmiina. Vihkijöiden määrä kasvaa, kun laajennetaan niiden vastuullisten juristien joukkoa, joille annetaan oikeus vihkimiseen. Oikeusministeriö ei tahdo olla matkailijoiden onnen tiellä eikä ohjata naimisiin menijöitä Ruotsiin, Brax vakuutti.

Siviilivihkimisen saa nyt suorittaa maistraatin päällikkö ja henkikirjoittaja, käräjäoikeuden laamanni tai käräjätuomari. Lapin maistraatissa on päällikkö ja kolme henkikirjoittajaa, joista yksi toimii Kittilässä, lähellä hiihtokeskuksia.

Lapissa on neljä käräjäoikeutta, joista pohjoisimman, Lapin käräjäoikeuden tuomiopiiriin kuuluvat monista turistikohteistaan tunnetut Enontekiön, Inarin, Kittilän, Muonion, Sodankylän ja Utsjoen kunnat. Lapin käräjäoikeudessa Sodankylässä työskentelee laamanni ja kaksi käräjätuomaria.

Braxin ilmoittama ratkaisu on tehty jo helmikuussa. Hallitus antoi silloin eduskunnalle esityksen, jonka mukaan vastedes siviilivihkimisen saavat toimittaa myös maistraatissa toimiva julkinen notaari sekä käräjäoikeudessa käräjäviskaali ja notaari.

Ratatöihin rahaa

Vihreiden puheenjohtajan työministeri Tarja Cronbergin ollessa työmatkalla Italiassa oikeusministeri Braxin tehtäväksi jäi vakuuttaa puoluevaltuuskunta vuoden mittaisen porvarihallitusyhteistyön hyödyistä. Yhdeksi keskeiseksi saavutukseksi hän nosti liikennepoliittisen selonteon, jossa on määritetty ilmastopolitiikkaa vihreitä tyydyttävällä tavalla. Rahaa pannaan raideliikenteeseen.

- Ratahankkeiden edistäminen ei olisi mahdollista, ellei myös muiden puolueiden riveissä oltaisi heräilemässä ilmastohaasteeseen. Liikenteen päästöt on painettava laskevalle uralle, eikä se voi onnistua tieliikenteen jatkuvalla kasvulla. Liikenne on siirrettävä entistä enemmän raiteille, Brax sanoi.

Pohjois-Suomea ajatellen Brax nosti esiin Rovaniemi-Kemijärvi-radan sähköistämisen ja vaati, että Kolarin radan parantamiseen on löydyttävä keinoja ennen kuin kaivoshankkeet tekevät siitä ehdottoman välttämätöntä.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.