Mainos

Bolivian presidentti kokalehti huulessa YK-kokouksessa

Bolivian presidentti Evo Morales on uhmannut kansainvälistä yhteisöä pureskelemalla kokapensaan lehtiä YK:n huumekonferenssissa Itävallassa. Morales vaati samalla, että koka pitäisi poistaa narkoottisten aineiden listalta. Kokapensaan lehti on ollut kielletty nautintoaine vuodesta 1961 lähtien.

- Jos se on mielestänne huume, teidän pitää heittää minut vankilaan, Morales uhosi Wienissa tänään alkaneessa kokouksessa. Morales on ollut kokapensaiden viljelijä ja "kuluttaja" jo kymmenen vuoden ajan.

- Kokapensaan lehti ei ole kokaiinia. Se ei vahingoita terveyttä, ei vaikuta psykologisella tasolla eikä se aiheuta riippuvuutta, presidentti luennoi 53:n maan edustajalle.

Moralesin mukaan kokapensaita on kasvatettu Andien vuoristossa tuhansia vuosia ja kasvi on osa alueen ihmisten kulttuuria ja identiteettiä. Arviolta ainakin 10 miljoonaa Andien asukasta pureskelee parhaillaankin kokan lehtiä. Presidentin mielestä pensaan lehdet tulisi poistaa huumeiksi luokiteltavien aineiden listalta ja laittaa tilalle mieluummin kokatahna, jota käytetään kokaiinin raaka-aineena.

- Kokapensaiden viljelijänä ja presidenttinä minulla on tiettyjä vastuita ja minun täytyy puolustaa ja sanoa, että kokalehti on pyhä, Morales julisti.

Bolivia on maailman kolmanneksi suurin kokalehtien tuottaja Kolumbian ja Perun jälkeen. Pensaita kasvaa maassa kaikkiaan lähes 30 000 hehtaarin alueella.

Koka itsessään ei ole huume. Pensaan lehdistä tehtyä teetä nautitaan kaikkialla Andien alueella ja sitä pidettään hyvänä lääkkeenä muun muassa korkean ilmanalan tautiin. Kokalehdestä eristettyä kokaiinialkaloidia pidetään kuitenkin huumeena.

(MTV3-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.