Mainos

Biopassit käyttöön tänään

Uudistus muuttaa passin ulkonäköä, hintaa ja voimassaoloaikaa.

Uudet biometrisellä tunnisteella varustetut passit otetaan Suomessa käyttöön tänään. Myös vanhan malliset passit ovat uudistuksen jälkeen käyttökelpoisia viimeiseen voimassaolopäiväänsä asti.

Uudistus muuttaa passin ulkonäköä, hintaa ja voimassaoloaikaa. Normaali biometrinen passi maksaa 46 euroa ja on voimassa enintään viisi vuotta.

Lapsia ei voi enää merkitä vanhempien passeihin. Lisäksi otetaan käyttöön entistä tarkemmat ohjeet valokuvista.

Passin mikrosirulle tallennetaan samat tiedot, jotka ovat passissa näkyvissä. Sirulla on lisäksi turvatoimintoja, jotka vaikeuttavat passin väärentämistä ja sirun tietojen väärinkäyttöä.

Hakemus minne päin Suomea tahansa

Aiemmasta käytännöstä poiketen passihakemuksen voi jatkossa jättää kaikkiin poliisin lupapalvelupisteisiin tai Suomen ulkomaanedustustoon. Passihakemusta ei siis enää välttämättä tarvitse viedä kotipaikan poliisille.

Uuden passin toimitusaika on noin viikko, mutta lisämaksusta passin saa nopeamminkin. Pikatoimituksen aika on 1-3 päivää ja silloin passin hinta on 60 euroa. Express-toimituksena passin voi saada Helsingin kihlakunnan poliisilaitokselta ja Liikkuvan poliisin Helsinki-Vantaan lentoaseman yksiköstä. Sen hinta on 80 euroa. Jos passin hankkii ulkomaanedustuston kautta, sen hinnaksi tulee aina 80 euroa.

Sisäasiainministeri Kari Rajamäki jätti biopassihakemuksensa Turun poliisilaitokselle heti aamulla.

- Uusi passi ja sen hakumenettely parantavat sekä turvallisuutta että kansalaisille tarjottavaa palvelua, Rajamäki totesi.

(MTV3-STT)

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja