Bild: Ukraina sai USA:lta ja Saksalta haukut käytettyään Patriot-ohjusta Venäjällä

Länsimaat ovat viime aikoina antaneet Ukrainalle luvan käyttää antamiaan aseita myös Venäjällä.

Saksalaislehti Bild kertoo Ukrainan armeijan käyttäneen Saksalta saamaansa yhdysvaltalaista Patriot-ilmatorjuntaohjusjärjestelmää ainakin kerran Venäjän alueella.

Bildin mukaan Yhdysvallat ja Saksa reagoivat tapaukseen tiukkasanaisesti. Länsikaksikko uhkasi lopettavansa ilmatorjuntaohjusten toimittamisen Ukrainalle, jos vastaavaa tapahtuu uudelleen.

Ukrainalla on ollut kuluvan vuoden aikana pulaa ilmatorjunnasta, mikä on osaltaan tehostanut Venäjän ilmavoimien toimintaa. Tiedossa ei kuitenkaan ole, että Patriot-ohjusten toimitukset olisivat vähentyneet juuri Bildin raportoiman tapauksen vuoksi.

"Brjanskin teurastus"

Saksalaislehti ei tarkenna, milloin Ukraina Patriot-järjestelmää Venäjällä käytti. On kuitenkin paljon mahdollista, että kyse on Ukrainan toukokuussa 2023 tekemästä merkittävästä hyökkäyksestä Venäjän ilmavoimia vastaan.

Ukrainan ilmavoimien tiedottaja Yurii Ihnat sanoi viime marraskuussa Novynarnia-median haastattelussa Patriot-ilmatorjunnan tuhonneen "Brjanskin teurastuksessa" kaksi venäläishävittäjää ja kolme helikopteria lyhyessä ajassa.

– Kiitos standardista poikkeavan, päättäväisen toiminnan, Patriot-ilmatorjuntayksiköt tuhosivat viisi ilma-alusta Brjanskin alueella viidessä minuutissa, Ihnat sanoi.

Venäjän Brjanskin alue sijaitsee Ukrainan pohjoispuolella, Kiovasta koilliseen.

Länsimaat ovat ennen viimeaikaista politiikan muutosta kieltäneet antamiensa aseiden käytön Venäjän kansainvälisesti tunnustettujen rajojen sisällä.

Viime viikkoina länsimaiden linja on kuitenkin osin muuttunut. Esimerkiksi Ranskan, Hollannin, Ruotsin ja Viron johdosta on viestitetty, että niiden lahjoittamia aseita voi tavalla tai toisella käyttää myös Venäjän rajojen sisällä.

Myös Suomi sallii aseiden käytön ilman erityisiä rajoituksia, totesi ulkoministeri Elina Valtonen (kok.). Myöskään presidentti Alexander Stubb ei näe aseiden käytössä Venäjän rajojen sisällä "mitään sen suurempaa ongelmaa".

Naton pääsihteerin Jens Stoltenbergin mukaan puolustusliiton jäsenien olisi syytä harkita uudelleen, voisiko lahja-aseilla hyökätä myös Venäjälle. EU:n ulkopoliittinen edustaja Josep Borrell on samaa mieltä.

Merkittävää on, ettei Ukrainan suurin tukija Yhdysvallat ole ainakaan vielä antanut lupaa antamiensa aseidensa käyttöön Venäjällä.

Lue myös:

    Uusimmat