Bensiinin hinnannousu rauhoittui – näkyy koko elokuun inflaatioluvuissa

Sähkön kuluttajahinta nousee rajusti - mitä kuluttaja voi tehdä? 9:37
Katso myös: Sähkön kuluttajahinta nousee rajusti – mitä kuluttaja voi tehdä?

Inflaatio rauhoittui hieman elokuussa, kertoo Tilastokeskus.

Hinnat nousivat elokuussa vuoden takaisesta 7,6 prosenttia, kun heinäkuussa inflaatioluku oli 7,8 prosenttia. Inflaation lasku johtui muun muassa bensiinin hinnan aiempaa lievemmästä noususta.

Verrattuna vuoden takaiseen kuluttajahintoja nostivat eniten sähkön, bensiinin, dieselin ja omakotitalon peruskorjausten kallistuminen. Hintojen nousua hillitsi reseptilääkkeiden halpeneminen.

Heinäkuusta hinnat nousivat elokuussa 0,1 prosenttia, mikä johtui muun muassa sähkön kallistumisesta.

Inflaatio koettelee kotitalouksia eriarvoisesti

Kuluttajien arkipäivässä inflaatio näkyy bensan lisäksi esimerkiksi elintarvikkeiden hinnoissa, jotka ovat 12,5 prosenttia korkeammalla kuin vuosi sitten.

– Inflaation kiihtyminen taittui elokuussa bensiinin hintanousun hiivuttua, mutta hinnat kiipesivät yleisesti yhä poikkeuksellisen kovaa, Hypon ekonomisti Juho Keskinen sanoo tiedotteessa.

Keskisen mukaan kuluttajat köyhtyvät, kun inflaatio on iskenyt elintarvikkeisiin ja lämmitysenergiaan, joiden kulutusta voi olla vaikeaa muuttaa nopeasti.

– Hintojen harppaukset kohtelevat kuitenkin koteja eriarvoisesti riippuen esimerkiksi kodin koosta, lämmitystavasta ja asukkaiden vapaa-ajan mieltymyksistä, hän sanoo.

Asuinkustannukset nousivat elokuussa yhdeksän prosenttia verrattuna vuoden takaiseen ja prosentin verrattuna edelliseen kuukauteen.

Lue myös:

    Uusimmat