Mainos

Bensavalo syttyi – kuinka pitkään voin vielä ajaa?

Toimituksessamme heräsi keskustelua siitä, kuinka pitkään autolla voi ajaa bensavalon syttymisen jälkeen.

Päätimme kysyä asiaa Autoliiton koulutuspäälliköltä Teppo Vesalaiselta.

– Tuo on kysymys, johon on mahdotonta antaa yleispätevää vastausta. Muuttujia on niin monia, Vesalainen kertoo.

Tutustu oman autosi käyttöohjekirjaan

Vesalainen kertoo, että hänen autossaan polttoaineen merkkivalo syttyy, kun tankissa on jäljellä seitsemän litraa. Tässä on kuitenkin jonkin verran autokohtaisia eroja.

– Tarkka tieto löytyy oman auton käyttöohjekirjasta, eli asia kannattaa lukaista sieltä, Vesalainen ohjeistaa.

Auto ja käyttöolosuhteet

Jäljellä olevan litramäärän selvittyäkin tarkan kilometrimäärän määritteleminen on haasteellista, koska asiaan vaikuttavat olennaisesti auton polttoaineenkulutus sekä luonnollisesti myös kuljettajan ajotapa.

– Myös ajoympäristöllä, ajonopeudella ja kuormituksella on merkitystä. Paljon pysähdyksiä ja liikkeellelähtöjä sisältävää kaupunkiajoa tai moottoritienopeuksia pääsee ajamaan huomattavasti lyhyemmän matkan kuin rauhallista, tasaista maantieajoa, Vesalainen valistaa.

Vesalainen ei kuitenkaan näe kysyttyä tietoa kovin tärkeänä vaan kehottaa minimoimaan riskit.

– Suosittelen tankkaamaan auton ihan viimeistään heti polttoaineen merkkivalon sytyttyä. Viimeisillä höyryillä ajelemiseen liittyy aina se riski, että auto jättää tielle, Vesalainen paaluttaa.

Ongelmia luvassa – erityisesti talvella

Talvella saattaa törmätä myös sellaiseen ongelmaan, että polttoaineen täyttöluukun kansi on jäätynyt kiinni. Mikäli tankki on ajettu lähes kuivaksi, ei jäljellä olevalla polttoaineella välttämättä enää pysty ajamaan mihinkään lämpimään halliin sulattelemaan autoa.

– Myös polttoainetoiminen lisälämmitin on yleensä ohjelmoitu niin, ettei se enää käynnisty polttoaineen merkkivalon sytyttyä. Tällöin luvassa on kylmäkäynnistys ja muutenkin kylmää kyytiä, Vesalainen tietää.

Tankkaa ajoissa ja täyteen

Polttoaineen loppuminen on Vesalaisen mukaan yksi yleisempiä syitä, miksi autoilijat soittavat Autoliiton tiepalveluun. Hänen mukaansa ilmiö on pahentunut sen myötä, kun autoihin on tullut ajotietokoneen range-toiminto, joka näyttää toimintasäteen jäljellä olevalla polttoainemäärällä.

– Ihmiset luottavat sokeasti ajotietokoneen näyttämään kilometrimäärään ja ajavat tankin entistä tyhjemmäksi. Jos ajotietokoneen näyttöä on vilkaissut matkalle lähdettäessä, on kilometrimäärä saattanut muuttua matkalla hyvinkin radikaalisti, esimerkiksi moottoritieosuudella kovempia nopeuksia käytettäessä, Vesalainen huomauttaa.

Hänen mukaansa varmin tapa saada ajotietokone sekaisin on tankata useita kertoja peräkkäin vajaita tankillisia eli vain muutamalla kympillä.

– Ajotietokone kalibroituu kunnolla useimmiten vain silloin, kun tankki tankataan säännöllisesti täyteen, Vesalainen kertoo.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.