Mainos

B3 eli Wassily-tuoli

Tässä on tuoli, jonka suunnitteluajankohdan asiaa tuntematon voisi helposti arvata väärin. Vuosi on 1925. Tuolin suunnitteli mielenkiintoinen arkkitehti ja suunnittelija, Unkarin Pecsissä 1902 syntynyt Marcel Breuer, ystävien kesken Lajko. Hän oli aikansa ihmelapsi jonka tie kulki Unkarista Wieniin, sitten Bauhausiin opettamaan ja sieltä Sveitsin kautta Lontooseen ja edelleen Yhdysvaltoihin, jossa hän loi huomattavan uran arkkitehtinä. Hän suunnitteli sekä yksityisiä koteja, että tärkeitä julkisia rakennuksia.

Jo uran alkuvaiheessa suunniteltu tuoli oli mullistava keksintö taivutettuine metalliputkineen, jotka olivat niklattua terästä ja myöhemmin kromia. Breuer oletti tuolin saavan murskakritiikin, kävi kuitenkin päinvastoin. Alun perin tuolin nimi oli B3, mutta pian sitä alettiin kutsua Wassilyksi, kuuluisan taidemaalarin ja Bauhaus-opettajan Wassily Kandinskyn mukaan.

Wassilyä muistuttava D4 tuoli on tuntemattomampi, vuotta myöhemmin suunniteltu kokoontaitettava malli. Se ei aikoinaan tullut sarjatuotantoon kuten Wassily, vaan sitä alettiin valmistaa vasta 1980-luvulla.

D4–tuolin kangas on alkuperäisen Bauhaus-mallin mukaan valmistettu ns. "Eisengarn" kangas, jonka suunnitteli Grete Reichert 1920-luvulla

Toimittaja: Hanna Sumari

Kuvauksen D4-tuoli Aero Design Furniture 09-6802185

(T.i.l.a. 18.1.2006)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.