Mainos

Aziz: Iskuja siviilikohteisiin

Irakin presidentti Saddam Hussein sanoi televisiopuheessa tänään, että Irak ei taivu amerikkalaisten ja brittien hyökkäyksen edessä. Presidentti kehotti irakilaisia jatkamaan vastarintaa. Irakin varapääministeri Tareq Aziz puolestaan syytti Yhdysvaltoja ja Britanniaa hyökkäyksistä siviilikohteita vastaan.

Presidentti ja varapääministeri puhuivat maansa televisiossa. Ylipäällikön univormussa ja luotiliiveissä esiintynyt presidentti puhui nyt ensi kerran julkisuudessa sen jälkeen kun Yhdysvallat ja Britannia aloittivat ilmaiskunsa varhain eilen.

Presidentti kiitti Irakin asevoimia ja kehotti kaikkia arabeja iskemään Irakiin hyökkääviä "rikollisia" vastaan. -Vastustamme niiden barbariaa, jotka käyttävät ilmatilaamme hyökätäkseen kansamme kimppuun. Kirottuja olkoot Saatanan agentit. -Jatkakaa vastarintaa, iskekää jumalan nimessä, kehotti presidentti maanmiehiään.

-Emme pelkää muuta kuin jumalaa emmekä polvistu muutoin kuin jumalan kasvojen edessä.

Aziz syytti Butleria

Aziz puhui televisiossa muutamia minuutteja presidentin jälkeen. Aziz syytti Yhdysvaltoja ja Britanniaa YK:n peruskirjan "rikollisesta rikkomisesta".

Aziz sanoi myös YK:n asetarkastajien (Unscom) johtajan Richard Butlerin valmistelleen yhdessä Yhdysvaltojen kanssa selonteon, joka johti ilmaiskuihin Irakia vastaan.

Irak ei päästä enää Butleria enää palaamaan Irakiin, Aziz sanoi. Yhdysvaltojen ja Britannian ilmaiskut ovat Azizin mukaan suuntautuneet myös siviilikohteita vastaan. Azizin mukaan iskujen kohteena on ollut mm. Basrassa sijaitseva öljynjalostamo.

Yhdysvaltain puolustusministeri William Cohen myönsi lehdistötilaisuudessa perjantaina, että Basrassa oleva jalostamo oli otettu pommituskohteeksi. Syynä oli se, että pommituksilla haluttiin saada loppumaan laiton öljykauppa Basrasta.

Yhdysvaltojen presidentti Bill Clinton ja Britannian pääministeri Tony Blair ovat Azizin mukaan kertoneet "valheita ja sepitelmiä" saadakseen oikeutuksen "rikoksille joille ei voi löytyä oikeutusta".
(STT-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.